Kulturpunktúra

Dexter véres laboratóriuma

2021. július 28. - norciuszcolombus

Ha valakinek, akkor Jeff Lindsay-nek a vérében van az írás, arról nem is beszélve, hogy még csak nem is sejtette mekkora visszhangja lesz négy regénnyel a háta mögött, amikor 2004-ben publikálta a Dexter sorozat első kötetét, a Darkly Dreaming Dexter-t.  

Mellékesen jegyezném meg, és tényleg csak lábjegyzetként, távol álljon tőlem az ítélkezés, hogy Jeff Lindsay felesége Hilary Hemingway, író, akinek a neve azért is csenghet ismerősen, mert a nő maga Ernest Hemingway unokahúga.  
 
Lindsay – akinek az eredeti családneve “ironikusan” Freundlich – regénysorozatának első kötetével bezsebelt rögtön 2005-ben egy Dilys-díjat, nem beszélve arról, hogy csaknem 2 millió példányban kelt el a sorozat első kötete az Egyesült Államokban. No, de ugorjunk is előre egy pár évet, mégpedig 2006-ba, amikor is a Showtime csatorna bemutatta a könyv alapján készült sorozatot, a Dexter-t. Michael C. Hall kis túlzással telitalálat volt a szerepre, hiszen a hangulatában némileg hasonló Six Feet Under című feketekomédiában is láthattuk már a színészt. Elképzelhető, hogy kicsit előre szaladtam a dologban.  

Forrás: Showtime

“Helló, a nevem Jeff Lindsay, a Dexter könyvek szerzője, a Darkly Dreaming Dexter, a Dearly Devoted Dexter, és a....mi is a harmadik könyv címe? Áh, most nem jut eszembe, de annak is benne van a címében az, hogy Dexter”  – Jeff Lindsay

Így mutatta be könyvét maga az író, valamikor 2007-ben egy interjú során. De mi is a szokatlan vagy különleges Dexter történetében? Vajon a jó gyilkos nem gyilkos?  
A könyvek főszereplője Dexter Morgan, akinek a karakterét járja körül a történet, a Miami-i rendőrség vérkép elemzőjeként dolgozik nappal, éjjel pedig sorozatgyilkosként járja az utcákat olyan emberek után, akik kicsúsztak az igazságszolgáltatás hátsó ajtaján, így áldozatai főleg pedofilok, gyilkosok, vagy szexuális erőszakért el nem ítélt bűnözők. A történet során nem csupán a morális kérdéssel találjuk szemben magunkat, ami azt kérdezi tőlünk a gyilkosság vajon eredendően megvetendő bűn, vagy van egy határ, amin belül elfogadható cselekedetnek számít, attól függően, hogy kivel teszik azt? A könyv és a sorozat nagy érdeme is, hogy nem próbálja meg ezt a dilemmát helyettünk megválaszolni, sőt egyre több és több helyzet adódik, hogy szürreális szimpátiát érzünk Dexter karaktere iránt, megfoganva a nézőben és az olvasóban is a gondolat, hogy valahol mélyen megérti a főszereplő indíttatásait és motivációit. Lindsay könyveiben és a sorozatban is leválik a sok réteg Dexter rideg, már-már pszichopata tulajdonságokkal borított külsejéről, és a történet haladtával egyre többet és többet tudunk meg a főszereplő gyerekkoráról, eredetéről, és arról miért is lett sorozatgyilkos.   
A sorozat pedig, aminek befejezése minden idők egyik leggyűlöltebb sorozatbefejezését kapta meg, ezt rendkívül jól kihasználta és testesítette meg Michael C. Hall kiválasztásával, mivel a korábban inkább színpadi szerepeiről ismert színészben megvan az a fajta nyugtalanság, amit évekkel később Bill Skarsgard-ban találtunk csupán meg: ránézel és nem tudod eldönteni, hogy vonzódsz hozzá, vagy inkább menekülnöd kellene előle. Hall temérdek díjat és a kritikusok elismerését is kivívta alakításával, ám ez nem volt egyenesen arányos az évadok nézettségével és minőségével sem. Lényeg a lényeg, a Dexter elérte azt, amit korábban csak a Jóbarátoknak sikerült: hogy emberek – lehet túlzás ezt állítanom, de – ezrei állítsák át a sorozat főcím zenéjét csengőhangjuknak, többek között én is így tettem. Külön érdekesség, hogy Lindsay volt az egyik legnagyobb ellenzője annak, hogy Michael C. Hall-t válasszák ki Dexter szerepére a sorozatban.  
 
“Amikor elmondták, hogy Michael is esélyes a szerepre, csak annyit mondtam, nem. Dexter teljesen máshogy néz ki, más az arcformája, más a hajvonala, alacsonyabb, nem így néz ki. Michael remek színész, de addig csak annyit tudtam róla, hogy ő volt a meleg srác a Six Feet Under-ben.” – Jeff Lindsay

Michael C. Hall később bevallotta, hogy miután párszor elolvasta a sorozat szkriptjét szó szerint értette a method acting fogalmát, ezért éjszakánként nemes egyszerűséggel beült a kocsiba és embereket követett az utcán, majd elképzelte ahogy végez velük az éj leple alatt. A színész továbbá annyira akarta a szerepet, hogy később maga Lindsay hangját imitálta a Dexter narrálása során, amikor a főszereplő karakter monológját hallhatják a nézők.  
Érdekesség, hogy Hall a való életben 11 évesen prosztatarák miatt vesztette el édesapját, és valamelyest a sors fintora is ez, hiszen a Six Feet Under-ben és a Dexter-ben is központi, már-már kulcsfontosságú jelentőséggel bír az apa figurája és annak elvesztése is.  

Miért is olyan fontos ez? Miért is kell arról beszélni, hogy Dexter talán jobb befejezést érdemelt volna annál, minthogy elvonul az erdőbe fát vágni, és megnöveszti a szakállát? Vajon van még a Dexter-ben valami, amit idestova – rossz is kimondani – 8 év várunk? Még szép!  
A napokban látott napvilágot a Dexter – New Blood című, 10 részes folytatás előzetese, ami annyira izgalmas, hogy szinte lehetetlen róla nem beszélni. Hiába az új név, az új élet és az új hely, a változás belülről fakad, a múltad pedig előbb vagy utóbb, de utolér. Az új részek a visszatérő Clyde Phillips-szel együtt 2021. november 7-én érkezik a Showtime-ra.  

Tovább olvasnál? 

Rossz filmajánlók

Jó filmajánlók

Taika Waititi

Phoebe Waller-Bridge

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra