Kulturpunktúra

A felnőtt korú filmipar ékkövei - II. rész

2021. július 19. - norciuszcolombus

Valahol ott tartottunk, hogy észrevettem van egy különleges képességem.

Általában, ha beszélek egy filmről, vagy csak megemlítem egy beszélgetés során, azt hiszitek vagy sem, de hetek múlva a televízió képernyőjén látom viszont. Annak ellenére, hogy alig nézek tévét - kereskedelmi csatornát egyáltalán nem, és büszkén vállalom, hogy más vagyok, mert egy Barátok közt epizódot sem láttam - amikor bekapcsolom a fekete dobozt mindig magába szippant, és elégedetten veregetem meg a vállamat, hogy bizony ezt is megéreztem. No, de elég belőlem, itt az idő, hogy a pénzről beszéljünk, mivel ekörül forog az életünk!  
Mi izgat bennünket? A színes magazinok, televízió, az ötszáz csatorna, egy név az alsógatyánkon, viagra, hajnövesztő, műolaj és az, hogy mely filmeket szedtem össze a filmáttekintés második felvonásához! Egy felsorolás tele mindennel, amit szeretünk: Star Wars, Marvel és Bruce Willis.

1995 –2015 

Die Hard 3 vs Star Wars: The Force Awakens 

Azt hiszem két olyan franchise egy-egy epizódja mérkőzik meg egymással, ami mellett képtelenség szürke nézőként elmenni. A Die Hard a 90-es évek hatalmas filmes robbanása volt, és akár szeretik a nézők, akár nem, mindenkinek megvan a véleménye róla.  
A korábban inkább vígjátékban és komikus szerepekben ismert Bruce Willis – gondoljuk csak a Cybill Sheperd-del közös Simlis és a szendére, vagy a kevésbé sikeres, de értékes Hudson Hawk-ra – 1995-re végérvényesen levetkőzte a Broadway-ra éhes múltját, és korunk legnagyobb akcióhőseként vált ismertté a filmtörténelemben. John McClane-nek is voltak tervei, és a harmadik "instalment" nem csupán azért érdekes számunkra, mert a néhai Andy Vajna volt a film producere, hanem mert McClane-t a harmadik részre felfüggesztik, és egy terrorista – akit az örök gonosztevő szerepekben brillírozó Jeremy Irons alakít – fenyegetésével kell szembe szállnia, oldalán a kor kötelező tokenjével, Samuel L. Jackson-nal. Hogy elvesztjük-e McClane-t az epizód végére? Persze, hogy nem, hiszen a franchise 8 évvel ezelőtt jelentkezett a sorozat ötödik részével, ezzel téve Willis-t az energiaitalok reklámplakájaira.  
J.J. Abrams nagyon jó abban, amit csinál, no nem nevezném zseninek, ám kétségtelenül tehetséges, és ügyesen mozgatja a televíziózás szeleit a saját irányába. Az Alias és a Lost után szinte megkerülhetetlen lett a neve a filmipar tekintetében - nem beszélve, hogy az 1998-as, a listán is szereplő Armageddon forgatókönyv íróját is tisztelhetjük benne, erre alapozva jelenthettem ki a lehető legnagyobb tisztelettel, hogy még messziről sem hívnám zseninek – az életrajza pedig kétségtelenül megérdemelne egy önálló posztot:  


- J.J. Abrams - Út az Arany Málnától az Emmy-ig 


Ám jelenleg a Star Trek Wars kapcsán szedtük elő, mivel George Lucas űreposza soron következő epizódjában nem csupán rendezői, de írói és produceri teendőket is magára vállalt, ezzel kimaxolva 2015-öt, mivel az év legtöbb bevételét hozó filmje lett a The Force Awakens alcímmel rendelkező Star Wars epizód. Aki még nem látta, annak nem akarom lelőni a poént, de a lényeg, hogy bizony kedves olvasó, emiatt ismered John Oliver vágyainak tárgyát, Adam Driver-t. A filmben egyébként viszont látjuk Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher mellett, Lupita Nyong’o-t, Andy Serkis-t, Daisy Ridley-t, Oscar Isaac-et és a zseniális Daniel Boyega-t is.  

1996-2016 

Függetlenség napja vs Captain America: Civil War 

Valahol réges-régen, valamikor majdnem 25 évvel ezelőtt, amikor csupán a katasztrófafilmek gyártásából állt ki minden év, volt egy film, ami minden rémálmodat egyesítette. Földönkívüliek, akik ártó szándékkal jönnek a Föld környékére - ellentétben Denis Villeneuve zseniális Arrival-jával - és próbálják elpusztítani az emberiséget, ám van egy szuperkülönleges ügynök vagy hős, jelen esetünkben Will Smith, aki Jeff Goldblum és a szebb napokat is látott Bill Pullman oldalán. Az üzenet átjött, és az év legjövedelmezőbb vállalkozásává tette a filmet, hiszen Roland Emmerich alkotása több, mint 800 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál. A mozi két Oscar-jelölést is begyűjtött, amiből egyet díjra is váltott, mint a legjobb vizuális effektért versenyző film. 
Az Amerika Kapitány ellenben már más tészta. Az MCU és Jon Favreau berobbanását a filmiparba nehezen lehetett nem nyomon követni. Egy kijelentésnek pedig mindenképpen létjogosultsága van, ha a Marvel Univerzum filmjeiről jön fel a szó: nem tudsz úgy becsatlakozni, hogy ha ne láttad az előző részt, mert nem fogod érteni miről is van szó. A képregény komplexitását fontos kiemelni, hiszen megannyi szereplő életútja keresztezi egymást, és vannak hatással egymásra, így nem jelenthető ki az, hogyha egy filmet láttál, akkor láttad az összeset. A sors iróniája, hogy az ügyeletes Marvel-es rendezőpáros Anthony és Joe Russo – akik a Civil War alcímű darabot is rendezték - a fő felelőse annak a kultusz státuszban lévő sorozatnak, aminek legnagyobb erélye, hogy ha a második évad közepén csatlakozunk be is értjük miről van szó. Ez bizony a már sokszor emlegetett Arrested Development 
Nem lövöm le a poént a MCU harmadik fázisának nyitófilmjével kapcsolatban, mert hogy őszinte legyek nem voltam sose nagy Marvel-rajongó, így a Civil War-ból is csak azért maradt meg a Pókemberes-páncéldobálós jelenet, mert a háttérben ott virított a Bluth Company lépcsős kocsija. Sok szereplő visszaköszön a saga eme epizódjában, így Elizabeth Olsen, Sebastian Stan, Scarlett Johansson, Don Cheadle és Robert Downey Jr. is kulcsszerepet játszanak Chris Evans oldalán, cserébe kitömve a Walt Disney zsebét, hiszen az alkotás több, mint 1 milliárd dollárt (nagyjából 305 milliárd forint) gereblyézett össze a mozipénztáraknál. 

1997-2017 

Titanic vs Star Wars: The Last Jedi 

Azt sem tudom hol kezdjem, hisz bárhol kezdem egyszerűen értelmetlen lenne. Meséljem el, miről szól a Titanic, vagy a The Last Jedi? Az alkotók konkrétan a címben összefoglalták a filmjük plot-ját, amihez és semmit, de semmit nem tudok hozzátenni.  Íme tehát néhány érdekesség a filmekről:  

Titanic

  • A néhai Gloria Stuart – aki az idős Rose-t alakította - minden idők második legidősebb színésze, akit Oscar-ra jelöltek, 87 évesen. Ezt a rekordot döntötte meg Christopher Plummer, akit 88 évesen jelölte a díjra.   
  • A Titanic film elkészítése többe került, mint maga a Titanic hajó megépítése.  
  • Jack szerepére a legesélyesebb jelölt Johnny Depp volt, aki ugyan visszautasította az ajánlatot, ám később egy interjú során kiderült, hogy megbánta ezen döntését.  
  • A Titanic az első olyan, legjobb filmért Oscar-díjat kapó alkotás, aminek a rendezője, az írója, a producere és az editora is ugyanaz a személy: ebben az esetben James Cameron.  
  • Az I’m the king of the world sort Leonardo DiCaprio imporvizálta és építette bele a jelenetben, amit később minden idők negyedik legjobb filmes idézetének tituláltak. Az idézett sort csupán a Casablanca, az Elfújta a szél, és az Aranypolgár filmes mondatai tudták megelőzni.  
  • A Titanicot összesen 14 Oscar-díjra jelölték, ám sem Kate Winslet – akinek ez volt a második jelölése -, sem Gloria Stuart nem váltotta díjra nominációját.  

Star Wars: The Last Jedi 

  • A darab négy Oscar-díj jelölést gyűjtött be 2018-ban.  
  • Az immáron Oscar-díjas, Joaquin Phoenix nemet mondott DJ szerepére, így szállt az szintén Arany Szobor birtokos, Benicio Del Toro-ra. 
  • A filmsorozat leghosszabb játékidejű filmje a maga 2 óra 32 percével.  
  • Mark Hamill mindhárom gyermeke, Nathan, Chelsea és Griffin Hamill is cameo-zik a filmben. 
  • A Star Wars: Az utolsó Jedik epizódja az Az új remény bemutatása után pontosan 40 évvel később került a mozikba. 

Mindkét darab kötelező, mindkét darab ajánlott! 

1998 –2018 

Armageddon vs Avengers: Infinity War 

Talán a legnehezebb csata a felsorolásunk közül. No persze nem azért, mert a már említett J.J. Abrams egyik remekműve mérkőzik meg minden idők egyik filmes remekművével.  
Mit lehetne még elmondani az Armageddon-ról, amit nem tudunk? Azon kívül, hogy Steve Buscemi-t, Owen Wilson-t, Michael Clarke Duncan-t, Ben Affleck-et és Bruce Willis-t láthatjuk egy filmben, egy remeknek legkevésbé sem mondható sztori köti össze őket. A romantikus űrsztori középpontjában egy olajfúró vállalkozó áll, akit maga NASA kér fel egy látszólag egyszerű feladatra: menjen fel az űrbe és fúrjon lyukat abba az aszteroidába, ami éppen szélsebesen száguld a Föld felé azért, hogy belülről felrobbanthassák azt. Ugye, kitalálni se lehetne jobbat, ahogy J. J. Abrams-nak sem ment.  
De félretéve a tényt, hogy a filmen sok minden meglátszik, ahogy főleg az is, hogy Michael Bay felelős a rendezésért. Adottak a remek színészek, a pompás főcímdal Steven Tyler előadásában, nos akkor mi a gond? Az, hogy a színészeken látszódik szinte, hogy nem értik mit keresnek ott. Talán az akkor már Oscar-díjas Ben Affleck-en és Steve Buscemi-n látszik a minimális jelenlét, ám a színészek mintha pont annyira utálnák a filmet, mint magát a tényt, hogy rábólintottak erre a káoszra. A kritikusok is utálták a filmet annyira, hogy egyszerre jelölték az Aerosmith előadásában készült I don’t want to miss a thing című dalt a legjobb betétdal Oscar-jára, és a legrosszabb dal Arany Málnájára is. Habár egyiket sem kapta meg, Willis azért bezsebelhette a kis málnáját, mint legrosszabb színész. Habár egy mínuszjellel, de kedves mosolyt csal ma is még az arcunkra az Armageddon.  
Más a helyzet az Infinity War-ral. Talán kijelenthetjük, hogy az elmúlt 20 év legjobban várt filmje volt a Bosszúállók utolsó előtti fejezete. A filmben mindenki ott volt, aki számít, és vették fel a harcot a filmvászon egyik legszimpatikusabb és legrokonszenvesebb gonosz karakterével Thanos-szal. A darab borítékolható kasszasiker lett a maga 2 milliárd dolláros bevételével, ezzel állítva fel a saját magának a folytatás átugrásra szánt lécét. Úgy érzem feleslegesen koptatnám a számat, hogy elmeséljem részletesebben a film történetét, hiszen talán alig akadna valaki – az édesanyámon kívül - aki ne látta volna a Marvel Univerzum eme darabját.   

1999- 2019 

Star Wars – Baljós árnyak vs Avengers: Endgame 

Itt valahol kifullad az ihletem és habár szeretném tisztességesen befejezni, egyik filmről sem tudok semmi olyat, amit ne tudnának már a nézők.

Ha már itt tartasz az olvasásban, ne hagyd ki ezeket a posztokat sem! 

Újgenerációs színészek, akikre érdemes odafigyelnünk! 

A nagy tízéves filmantológia I. rész

A nagy tízéves filmantológia II. rész

Zenés Harry Potter

Nicolas Cage-teszt

Dokis-kóros teszt

Keanu Reeves-teszt

 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra