Kulturpunktúra

Újgenerációs színészek, akikre érdemes odafigyelni

2021. július 05. - norciuszcolombus

Akármennyire bámulom a naptáramat, és bár a 27. 28. életévemmel 72-nek érzem magam, be kell, hogy valljam a matek soha nem volt az erősségem.

Hiába vagyok egyetemi hallgató, hiába van teljes munkaidős állásom mellette, a számolás mindig elképeszt. 2021-et írunk, és lassan egy ütött-kopott kalkulátorral kell kiszámolnom, hány éves is a fiatalabb testvérem, mert egyszerűen nem térek napirendre. Villámcsapásként ér a felismerés, hogy 1998 nem három évvel ezelőtt volt. Így kénytelen vagyok azzal a szánalmas ténnyel szembenézni, miszerint lehet, hogy kissé elkéstem a világmegváltó terveimmel, és már számomra nincs arra remény, hogy hőlégballonról integessek vissza mindenkinek, de azzal vígasztalom magam, hogy JLo is 30 volt, amikor befutott, és Tina Turner is képes volt a negyedik X-en túl újrakezdeni az életét, így talán nekem is egyszer osztályrészül juthat az a siker és elégedettség, amit nekik is sikerült megtapasztalniuk karrierjük során. Íme néhány színésznő, akik emlékeztetnek a korodra, és mellette piszkosul tehetségesek!  

Anya Taylor-Joy 

A színésznő, aki miatt megvettem egy parfümöt

Forrás: Vanity Fair/ Ryan McGinley 

Születési év: 1996 

Kétség sem fér hozzá, hogy a felsorolás első szereplője talán a legkiemelkedőbb a szubjektív listán látható színészek közül. Az brit-argentin színésznő csupán 24 éves, ám karrierje során olyan nevek mellett láthattuk, mint James McAvoy vagy Billy Nighy. Robert Eggers sajátos hangvételű horrorjának, a The Vvitch című film főszereplőjeként robbant be a köztudatba (amellyel páran vitatkoznak velem egy bizonyos YouTube video alatt, ám a több, mint 1 ezer kedvelés, amely a kommentemre érkezett megerősíti a feltevésem), később pedig a M. Night Shyamalan rendezésében, a Split-ben láthattuk viszont, mint kétségbeesett lány, később a Jane Austen regényéből adaptált Emma főszerepében tekintett vissza ránk a vászonról, 2020-ra pedig a Walter Tevis 1983-as regényén alapuló, az egészen rendkívüli, a The Queen’s Gambit című film főszereplőjeként láthattuk viszont hosszú szőke helyett, rövid vörös hajjal. A minisorozat nem csak, hogy óriási siker lett, mérhetően befolyásolta is a sakk iránti közérdeklődést, hiszen a sorozat kapcsán a főszereplő Taylor-Joy a Netflix égisze alatt beszélgetett a sakk rejtelmeiről magával, a 15 évesen sakknagymester rangot elérő Polgár Judittal.  
Taylor-Joy teljesítményéért cserébe két Golden Globe - jelölést is begyűjthetett, mint Beth Harmon és mint Emma Woodhouse is, ám nem volt könnyű feladata, hiszen olyan színészekkel szemben kellett volna győzedelmeskednie, mint Nicole Kidman, Cate Blanchett, Shira Haas, Michelle Pfeiffer vagy örök kedvencünk, Rosamund Pike. Habár ez nem helyénvaló kijelentés, de szívem legnagyobb örömére legutóbbi győzedelmeskedett. 

Margaret Qualley 

A színésznő, aki miatt a felmondásom napján egy olyan dalt üvöltettem a kocsimban, amit nem is ismertem előtte

Születési év: 1994 

Idestova két éve, hogy egy Kenzo reklámfilm (amely Spike Jonze keze munkáját dicséri) kapcsán figyeltem fel egy barna hajú lányra, aki zöld ruhában bolondul meg a kamera előtt és táncolja magát az őrület szélére egy csodálatos operaház falai között. Körülbelül ezzel megegyező idő, vagyis két év kellett ahhoz, hogy rájöjjek a színésznő, akit néztem, nem más, mint különleges arcú, Margaret Qualley, aki Christopher Walken-t is (igen, ez is Spike Jonze munkája, de szerintem korábban ezt biztos, hogy mondtam) megszégyenítő módon teszi magáévá a képernyőt. A napokban pedig villámcsapásként ért a felismerés, miszerint az édesanyja a szintén színészelőkelőség, Andie MacDowell. A fiatal színésznőt nemrégiben láthattuk Tarantino pazar rendezése kapcsán, a Volt egyszer egy Hollywood című filmben a két veterán, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio oldalán. Pár éve a két madár, Ryan Gosling és Russell Crowe mellett tűnt fel a fenomenális Shane Black-moziban, a Nice Guys-ban, mint az egyik kulcsszereplőt játszó karakter, Amelia. Emellett Qualley cseppet sem lazsál, hiszen a Fosse/Verdon (ami már Rockwell és Williams miatt is megér egy misét) kapcsán begyűjthetett egy Emmy-jelölést is a néhai táncos Ann Reinking megformálásáért, illetve idő közben egy videojátékban, a Death Stranding-ben is viszont hallhatjuk a hangját, mivel Mama karakterét ő szólaltatja meg. 

Florence Pugh  

A színésznő, aki miatt elkészítettem életem első pásztorpitéjét

Születési év: 1996  

Az egész Florence Pugh-mániám valahol ott kezdődött, amikor a Vogue magazin behívta egy videó erejéig a színésznőt, hogy egy csomó angol kaját zabáljon, és olyan méltósággal egye le a méregdrága ruháját, ahogy azt nem minden színésznő vagy művész tette volna meg. Pugh immáron Oscar-jelölt színésznőként ismert, és olyan filmekben tett tanúbizonyságot tehetségéről, mint a hátborzongató Ari Aster-féle Midsomar, a könnyed Fighting with my Family vagy a Greta Gerwig-féle Little Women, amiért nem csak az Akadémia, de BAFTA díjra is jelölték. Arra, hogy viszont találkozzunk Pugh-val nem kell sokat várnunk, hiszen Scarlett Johansson mellett fog brillírozni a Marvel Univerzum legújabb felvonásában, a Magyarországon forgatott Black Widow-ban, illetve az Olivia Wilde rendezésében készülő thrillerben, a Don’t worry Darling-ban is láthatjuk a színészkedésbe belekóstoló Harry Styles, Gemma Chan és Chris Pine oldalán a színésznőt. Ám a színésznő két forgatás között sem tétlenkedik, hiszen egy kisebb énekesi karriert is tudhat magáénak. A 2010-es évek közepén YouTube csatornájára töltötte fel videóit, ahol főleg más előadók dalait adta elő, illetve testvérével közösen adták ki az idei évben egyik kislemezüket is, a Midnight-ot.  

Maria Bakalova  

Akire egyszer azt mondták, hogy hasonlítok

Születési év: 1996 

Kevés karrier kezdődik olyan mesébe illő módon, mint Maria Bakalova-é. A frissen végzett drámaszakos Bakalova pár rövidfilmmel és kisjátékfilmmel a háta mögött küldte el a zseni Sacha Baron Cohen számára bemutatkozó videóját Tutar szerepére. A bolgár színésznő azonnal zöld utat kapott a filmhez, hiszen remekül bizonyította rátermettségét és improvizációs képességeit, ami talán nem is fejezi ki mennyire helyt állt Cohen mellett a Borat folytatásában. A film kritikai sikert ért el, nem mellesleg egy csomó jelölést bezsebelhetett, köztük egy Oscar-jelölést a legjobb színésznő Maria Bakalova teljesítményéért cserébe, így ő az első bolgár színésznő, akit erre a díjra jelöltek, nem beszélve a hírhedt jelenetről Rudy Giuliani-val, aki viszont egy kevésbé grandiózus Arany Málna-díjat gyűjthetett be szerepléséért.  
Bakalova viszont Tutar szerepe után sem lustálkodik, hiszen hamarosan Judd Appatow vígjátékában láthatjuk viszont, a The Bubble-ban Karen Gillan, David Duchovny és Pedro Pascal oldalán, valamint Pete Davidson-nal együtt fog szerepelni a forgatás alatt lévő Bodies, Bodies, Bodies című thriller-ben.  

Zendaya  

Aki miatt elkezdtem érdeklődni a minisorozatok iránt

Születési év: 1996 

Kevés olyan színész van, aki egyhamar képes kinőni a Nickelodeon lábnyomát, és a sajátja sokkal nagyobb nyomot hagy, mint azt első látásra gondolnánk. Zendaya-ban egyesül minden, amit a ma színészében izgalmasnak tartunk. Több zsánerben is kipróbálta magát, legyen az szuperhős film vagy dráma, Zendaya olyan mélységeket volt képes mutatni, amelyeket nem minden tinisztárban találunk meg. Fő példája ennek a pazar Euphoria című sorozat, amelyet az HBO égisze alatt mutattak be 2019 nyarán. Rue története nemcsak a remek cinematográfiában merül ki, amit hazánk szülöttjének, Rév Marcell-nek köszönhetünk, hanem a remek és dinamikus sztoriban, a színészi játékban és a rendezésben is. Érdekesség, hogy Rév Marcell később a Malcolm and Marie során is együtt dolgozhatott a remek Zendaya-val.  
A színésznő amellett, hogy zenei karrierje is szépen ível felfelé, elmondhatja magáról, hogy a legfiatalabb Emmy-győztesként emelhette magasba a szobrot a tavalyi átadón. A sok siker ellenére a még mindig csak 24 éves Zendaya remek zenei karriert is a háta mögött tudhat, hiszen nemcsak, hogy saját albuma jelent meg pár évvel ezelőtt, de izgatottan várjuk a Dune című film mozikba kerülését, amiért Hans Zimmer volt képes nemet mondani Christopher Nolan-nek, illetve a legújabb Spiderman filmben láthatjuk ismét, immáron párja (ha hihetünk a pletykáknak) Tom Holland oldalán. Akárhogy is, egy dolog van, amit ezeknél is jobban várunk: az Euphoria második évadát. 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra