Kulturpunktúra

Mi van Oscar? - 2024 kiadás

2024. február 12. - norciuszcolombus

Mit adott nekünk eddig az idei esztendő a szokásos év eleji szorongáson, a 31-dik életév kezdetén, és a 81-dik Gloden Globe-díjkiosztón túl az új köztársasági elnökre várván? Nos, eddig nem túl sokat, hiszen még csak február van, ám joggal rághatjuk le a 10 körmünket március 11-ig, amikor is kiderül, kik vihetik haza a 96-dik Academy Awards díjait. Habár még mindig joggal vagyunk dühösek amiatt, hogy érthetetlen módon a Bohemian Rhapsody kapta az Oscar-díjat legjobb vágásért, vagy amiatt, mert Shakespeare in Love magához képest hihetetlen mennyiségű 7 Arany Szobrot vihetett haza még 1999-ben, kijelenthetjük, az elmúlt 25 évben éltünk már meg rosszabbat is. Idén a 96-dik Oscar-díjkiosztó gáláig még közel 'huszonakárhányat' kell aludnunk, ám ez ne szegje kedvünk, addig pedig pattogtassunk ki egy jó adag popcorn-t és lessünk bele, hogy mire is számíthatunk idén márciusban!

Legjobb rendező

Az egyik legkiszámíthatóbb kategóriának számít a legjobb rendező díja, viszont idén több szempontból is elmondható, hogy az egyik legvitatottabb is egyben. A közönség egyhangúlag háborodott fel, amiért Greta Gerwig és Bradley Cooper nevei nem szerepeltek az idei jelöltek között, előbbi a Barbie, utóbbi pedig a Maestro kapcsán. Gerwig-ről elmondható, hogy remek rendező és tehetség filmkészítő, ahogy azt bizonyította a Lady Bird kapcsán is, kijelenthető, hogy a Barbie, habár kétségtelenül mind anyagi és kritikai sikert tudhat magáénak, ezúttal a rendezői teljesítmény csupán jó, de semmiképp sem nevezhető kiemelkedőnek. Hasonló logika mellett haladva, Anthony és Joe Russo Oscar-jelölése is indokolt lett volna az Endgame kapcsán, csak mert több, mint egy milliárd dollárt lapátoltak össze a mozipénztáraknál?
Bradley Cooper kapcsán pedig elmondhatjuk, hogy érezhetően még mindig keresi a belső Ben Affleck-jét, aki keresi a belső George Clooney-ját. Cooper szenvedélyes filmkészítőnek és pazar színésznek is hívható, ha nagyon odateszi magát, mert habár élvezhető 4-es föléket hozott eddig, lásd The Star is Born vagy American Hustle, 12-szeres Oscar-jelölt filmesként még mindig keresi saját magát és saját hangját rendezőként is. Nem csoda, hogy Will Smith-féle pofonnak érezhette, hogy legjobb rendezőként, ha nem is, de a legjobb főszereplő kategóriájában versenybe szállhat többek között Paul Giamatti-val és Cillian Murphy-vel is.
Nos, ha ők ketten nem is várhatnak díjat ebben a kategóriában, öten biztosan izgulhatnak a legnagyobb neveket tartalmazó listán. Idén a jelöltek között van a zseniális Justine Triet (Anatomy of a Fall), a veterán Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon), a filmjeiből másodfokú matematikai egyenletet generáló Christopher Nolan (Oppenheimer), a már oly sokszor bizonyított, Yorgos Lanthimos (Poor Things) és Jamiroquai Virtual Insanity-jét is készítő Jonathan Glazer (The Zone of Interest).

  • Nyerni fog: Christopher Nolan
  • Nyernie kellene: Yorgos Lanthimos
  • Mellőzött: Ben Affleck (Air)

Legjobb férfi főszereplő

Mit is mondhatnék? Tényként kezelem azt, hogy idén az oly sokszor és sokáig mellőzött Murphy fogja átvenni Yeoh-tól, és magasba emelni az Arany Szobrot, de tegyünk úgy, mintha ezt a mondatot le sem írtam volna. A legjobb színész kategóriájában, mind az öten lehengerlő alakítást tudhatnak magukénak, és a jelöltek között csak úgy hemzsegnek a BAFTA-, a Tony-, és az Emmy-díjasok. Cillian Murphy mellett esélyes a díjra még a mindenben remek Paul Giamatti, a tévéről mozivászonra ügyesen átnyergelő Colman Domingo, Wes Anderson ügyeletes színésze, Jeffrey Wright és a legjobb rendező díjára nem jelölt Bradley Cooper is. Az idei lista is kiszámítható volt, nem okozva nagy meglepetéseket az Akadémia jelöléseit illetően, habár az kétségkívül váratlanul ért mindenkit, hogy a korábbi Oscar-díjas Joaquin Phoenix idén kétszer is rendesen mellé nyúlt, ezzel megfosztva saját magát egy biztos jelöléstől. Először Ari Aster Beau Is Afraid-jével, aminek legnagyobb hibájaként felróható, amiért nem tartották meg eredeti címét, majd Ridley Scott Napoleon-jával, ami szintén jó indulattal átlagosnak nevezhető. Másrészről az is meglepő lépés, hogy a legjobb férfi főszereplő kategóriában nem kapott jelölést Leonardo DiCaprio a The Killers of the Flower Moon-ért cserébe. No de, mire is számíthatunk idén márciusban?

  • Nyerni fog: Cillian Murphy
  • Nyernie kellene: Cillian Murphy
  • Mellőzött: Glenn Howerton (BlackBerry)

Legjobb női főszereplő

Az idei kategória az elmúlt 10 év egyik legizgalmasabb jelöltjeit soroltatja fel, és akár történelmet is írhat, ha Gladstone emeli magasba a legjobb színésznőnek járó szobrot. De ne szaladjunk annyira előre. Ahogy a legjobb rendezőnek járó listánál, úgy így se mehetünk el úgy, hogy nem említjük meg a közönség által mellőzöttnek beállított Margot Robbie-t és a Barbie-t. A címszerepet játszó színésznő ugyanis nem kapott jelölés a kategóriában, mindazonáltal elmondható, ahogy azt Gerwig-nél is említettük, hogy Mattel ide, Barbenheimer oda, Robbie habár remekül helyt állt a szerepben, alakítása korán sem mondható kiemelkedőnek. Sőt nívón aluli lenne, ha teljesítményét egy lapon említenénk az I, Tonya-ban látottakkal. Robbie remek színész, és sok van még benne, ám érhető az Akadémia döntése, miszerint túlzás lett volna a színésznő jelölése. Robbie híján sem kell félnünk, hiszen a nomináltak között láthatjuk az ötszörös Oscar-jelölt Anette Bening-et, a remek Lily Gladstone-t, a lehengerlő Sandra Hüller-t (aki simán megérdemelt volna egy dupla jelölést), a Michelle Williams-hez hasonlóan oly sokszor mellőzött Carey Mulligan-t, és a rendkívül karizmatikus Oscar-díjas Emma Stone-t. Habár utóbbi több rangosabb díjat is bezsebelt, mint az idei Golden Globe és a Critics Choice Awards-ot is köröket verve a jelöltekre, köztük Gladstone-ra is. Ám kétségkívül kijelenthető, hogy az Akadémia nagyon szereti meglepni a szakmát és a közönséget is, hiszen előbb adott Oscar-t a csajnak a Peep Show-ból, mintsem a nyolcszoros Oscar-jelölt, Glenn Close-nak. Akárhogy is nézzük az odds-okat az idei felhozatalra vonatkozóan, az alábbiakra tippelek:

  • Nyerni fog: Lily Gladstone
  • Nyernie kellene: Sandra Hüller
  • Mellőzött: Sandra Hüller (The Zone of Interest)

Legjobb férfi mellékszereplő

screenshot_2024-02-12_at_22_25_42.png

Forrás: Warner Bros Pictures

Íme a kategória, ami szinte az egyik legerősebb az Oscar-díjak történetében. A lista azért is érdekes, mert megtalálható rajta Vasember, Hulk, az Ifjú Hercules, a Nagyfater elszabadul főszereplője, valamint az egyik főszereplő a This is Us-ból. Habár a lista széles skálán mozog, mégis kétségkívül a legerősebb versenyzők szálltak ringbe. A kategóriába immáron belefért Ryan Gosling Ken-je is a Barbie-ból, amit sokak felháborodva fogadtak, én azonban csak annyit mondok, hogy ha a végterméken látható az, hogy egy színész felszabadulva és jól érzi magát a szerepben, annak bizony meglesz az eredménye. Gosling-ot a The Nice Guys óta nem láthattuk ennyire kényelmesen a filmvásznon, és a Barbie legjobb és legmaradandóbb jelenetei is hozzá kapcsolódnak, kezdve a Matchbox Twenty dalától egészen a kétszeres szemüvegfelvételig. Egyebek mellett megemlítendő Gosling meglehetősen szkeptikus hozzáállása magához a szerephez, hiszen amennyire “poénként” indult az egész, a szakma olyannyira komolyan vette őt, elég csak a reakciójára emlékezni a Critics Choice Awards-ról, amikor is kiderült, hogy a legjobb dal díját kapta a film, az ‘I’m just Ken’-ért. A színész mellett azonban még szintén labdába rúghat a megélhetési színésszé lett Robert DeNiro, a pletykafészek Mark Ruffalo, a karizmatikus Robert Downey Jr. és a tévés veterán, Emmy-díjas Sterling K. Brown. A kategóriában a papírforma valószínűleg be fog jönni, és nem okoz meglepetést a győztes kiléte.

  • Nyerni fog: Robert Downey Jr.
  • Nyernie kellene: Ryan Gosling
  • Mellőzött: Paul Mescal (All of Us Strangers)

Legjobb film

A kategória, ami a csemegepultnál kapható vegyes felvágottal ér fel. Itt aztán mindent megtalálhatunk, ami szem-szájnak ingere, és így elmondhatják magukról azok is, hogy jelölve lettek, akiknek más kategóriában nem jutott jelölés, vagyis a futottak még legek, Bradley Cooper és Margot Robbie. De nem szabad csüggedni, még ha valószínűleg egyikük sem fogják megkapni a hőn áhított Arany Szobrot, hiszen már a jelölés is szép teljesítménynek mondható. A Barbie és a Maestro mellett a listán még láthatjuk a Past Lives, az Oppenheimer, a The Holdovers, az American Fiction, az Anatomy of a Fall, a Killers of the Flower Moon, a Poor Things és a Zone of Interest című filmeket is. A kétségkívül leginkább drámákat előnyben részesítő Akadémia részéről egy kedves gesztusnak is betudható a Barbie jelölése a legjobb film kategóriájában, nem megfeledkezve arról, hogy a Barbie ugyanannyi jelölést tudhat idén magáénak, mint amennyit betudhat a Dunkirk, az Arrival vagy az idén 10 éves The Imitation Game, szám szerint 8-at. Habár korán sem borítékolható egyik győzelem sem, mégis érezhető, hogy a verseny csak pár film között dőlhet el, a legnyilvánvalóbb döntés lenne az Oppenheimer, mint legjobb film, azonban azt is fontos számításba venni, nem mindig a legnyilvánvalóbb a legvalószínűbb döntés. Nincs ez máshogy az Oscar-nál sem, és ne feledjük, hogy egy olyan intézmény dönt, akik a Crash-t választották meg a Brokeback Mountain vagy a Munich helyett legjobb filmnek 2006-ben. Ebből kiindulva, győztesnek a Poor Things jósolható meg, ha az Akadémia nem a papírformát szeretné tartani, és egy kicsit szeretné felráznia közönséget, ezzel végre egy nyomorult díjat adva a hatszoros jelölt, pazar Yorgos Lanthimos-nak. Mindamellett a lista, habár tényleg a legjobb filmeket tartalmazza, nem szabad megfeledkeznünk, hogy a tavalyi évben nem csupán ez a tíz film jött ki a mozikba. A jelöltek közé sajnos nem tudott bekerülni a 2023-as év talán legjobb független filmje, a BlackBerry, ami mintha egyenesen Adam McKay és Will Ferrell dobta volna össze, azonban a filmért a remek független filmes páros Matt Johnson és Matthew Miller felel. Mindamellett Wes Anderson szimmetriahányása az Asteroid City, a fantasy drama, az All of Us Strangers, és az A24 ínyencségei, a Nicolas Cage főszereplésével készült Dream Scenario, de a Zac Efron-féle sportdráma, The Iron Claw sem kapott helyet a listán, talán azért sem, mert a fentebb felsorolt filmek talán az Akadémia sótlan ízlésén kívül esnek. No, de esély latolgatás ide, filmes lista oda, az Akadémia választottja biztosan Oscar-díjas filmként vonul be a történelembe.

  • Nyerni fog: Poor Things
  • Nyernie kellene: Poor Things
  • Mellőzöttek: BlackBerry, Asteroid City, All of Us Strangers, Dream Scenario, The Iron Claw

További kategóriák:

Legjobb női mellékszereplő

Jelöltek: Emily Blunt (Oppenheimer), Danielle Brooks (The Color Purple), America Ferrera (Barbie), Jodie Foster (Nyad), Da'Vine Joy Randolph (The Holdovers)

  • Nyerni fog: Da'Vine Joy Randolph
  • Nyernie kellene: Emily Blunt
  • Mellőzött: Viola Davis (Air)

Legjobb eredeti forgatókönyv

Jelöltek: Justine Triet és Arthur Harari (Anatomy of a Fall), David Hemingson (The Holdovers), Bradley Cooper és Josh Singer (Maestro), Samy Burch; történet Samy Burch-től and Alex Mechanik-tól (May December), Celine Song (Past Lives)

  • Nyerni fog: Justine Triet és Arthur Harari
  • Nyernie kellene: Celine Song
  • Mellőzött: Matt Johnson, Matthew Miller (BlackBerry)

Legjobb zene

Jelöltek: Laura Karpman (American Fiction), John Williams (Indiana Jones and the Dial of Destiny), Robbie Robertson (Killers of the Flower Moon), Ludwig Göransson (Oppenheimer), Jerskin Fendrix (Poor Things)

  • Nyerni fog: Robbie Robertson
  • Nyernie kellene: Ludwig Görasson
  • Mellőzött: Alexandre Desplat (Asteroid City)

Habár már kevesebb mint egy hónapunk van hátra a “nagy napig”, addig is nyugodjunk meg, fessük a körmeinket aranyra, és nézzük annyiszor meg a Dunkirk-öt, a Sound of Metal-t és a The Social Network-öt ami már segít elfelejteni a Bohemian Rhapsody Oscar-díjas vágását, és elhinni, hogy egy ilyen biztosan és soha nem történhet meg még egyszer.

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra