Kulturpunktúra

Hová lett Jonathan Rhys Meyers?

2023. augusztus 06. - norciuszcolombus

Menjünk kicsit vissza az időben, körülbelül - még ha fájdalmas is kimondani - közel 20 évet.  Meyers karnyújtásnyira állt attól, hogy Leonardo DiCaprio nyomdokaiba lépjen, de magánéleti válságai, függősége és botrányai hatására ma már inkább megélhetési színészként hivatkozunk. A legnagyobb rendezők és színészek filmjeiben láthattuk, filmjei közel összesítve 130 millió dollárt hoztak a mozi pénztáraknál, manapság viszont keveset hallani róla, a tehetséges színész inkább magánéleti botrányai miatt többet láthattuk a címlapokon, mint tehetsége nyomán a filmvásznon. Igéző szemek, lehengerlő arc, és egy minden adottságokkal rendelkező színész: minden adott volt, hogy Hollywood a kegyeibe fogadja hosszú, hosszú időre. Vajon mi történ Jonathan Rhys Meyers-szel?  

Kevés színész kezdi olyan erősen a karrierjét, mint Meyers. Az 1977-ben született ír színész konkrétan a véletlennek köszönheti karrierjét, hiszen a katolikus családból származó Meyers-t egy biliárd teremben szúrta ki egy ügynök. A színész gyerekkorában egyébként annyira sok időt töltött ilyen helyeken, hogy egy alkalommal el is tanácsolták az iskolakerülés okán. Habár az ügynök egy olyan filmhez toborozta Meyers-t, amelyben később nem szerepel, erősen bátorították arra, hogy ne hagyjon fel a színészkedéssel. Ez olyan jól sikerült az ír színésznek, hogy első filmjében rögtön a BAFTA-, Emmy-, és Golden Globe-díjas, Albert Finney, az Oscar-díjas Brenda Fricker és a ma már hat évtizede tevékenykedő, Michael Gambon oldalán találta magát, az A Man of No Importance című filmben. A darab egy buszsofőrről szól, aki titkolja homoszexualitását, a történetben pedig megismerkedünk belső vívódásával, küzdelmeivel, emberi kapcsolataival, és azzal, hogy mindezeket hogyan befolyásolja szexuális beállítottsága. Meyers a film után nem állt meg, hiszen következő alkalommal már Liam Neeson, Julia Roberts és Alan Rickman mellett szerepelhetett a többszörös Oscar-díjra jelölt filmben, a Michael Collins-ban, de Reese Witherspoon-nal karöltve láthattuk a Vanity Fair-ben.  

screenshot_2023-08-06_at_20_20_38.png

Forrás: Jonathan Rhys Meyers in Dracula (Charlie Gray/NBC)

2005-ben Meyers mondhatni megfogta az isten lábát, hiszen a Showtime és a CBS nagy dobásának számító sorozat, a The Tudors főszerepére választották ki. A televíziós virágzás hajnalának is mondható ez az időszak és a széria minden potenciállal rendelkezett ahhoz, hogy kora The Game of Thrones-sza legyen. Michael Hirst, a XVI és XVII. századi saga-ja és maga a Tudor-ház históriáját mesélte el, középpontban VII. Henrik figurájával, egy kis ármánykodással, sok szex-szel és az évtized akkor még kezdő, már azonban szupersztárrá nőtt színészeivel, mint például Natalie Dormer, Annabelle Wallis vagy Henry Cavill, de mellettük a főszerepet a hátán vivő Jonathan Rhys Meyers sem szégyenkezhetett. Meyers alakításáért a legnevesebb tévés díjakra jelölték, köztük az Emmy-, és Golden Globe-díjakra.  
Karrierje soha nem látott magasságokban szárnyalt a 2000-es évek közepén, nem csupán a Showtime/CBS sorozatának köszönhetően, de jól választott szerepei révén is, hiszen főszerepben láthattuk Scarlett Johansson és Brian Cox oldalán, Woody Allen thrillerében, a Match Point-ban, Colin Farrell és Angelina Jolie oldalán hozta a formáját az egyébként a legendásan rémes 2004-es buktában, az Alexander-ben, Rose McGowan oldalán hozott egy újabb Emmy-jelölést, hiszen ő alakította Elvis Presley-t a CBS mini sorozatában, az Elvis-ben, és még Tom Cruise, Simon Pegg és a néhai Philip Seymour Hoffman mellé is volt ideje beugrani 2005-ben a Mission: Impossible III-ba. 
Míg karrierje éteri magasságokba emelkedett, addig magánéletével kapcsolatban korán sem volt ez elmondható. Meyers életében éppen a The Tudors sikerének közepén érte a váratlan csapás, mivel édesanyja 2007-ben hunyt el, mindamellett még ugyanebben az évben vonult be egy rehabilitációs klinikára alkoholfüggősége miatt. Habár a programot sikeresen befejezte, még ugyanezen év őszén őrizetbe vették Meyers-t, mivel erősen ittas állapotban okozott rendbontást egy dublin-i reptéren. Ahogy magánéleti válságai kezdték átvenni a hatalmat a karrierje felett, Meyers egyre lentebb és lentebb csúszott, nem csupán a szerepeit illetően, hanem magánélete és válságai tekintetében is. 2009-ben Párizsban vették őrizetbe, mert állítólag szintén erősen illuminált állapotban megtámadott a reptéri társalgóban egy ott dolgozó alkalmazottat, 2010-ben pedig egy new york-i repülőtéren került kellemetlen helyzetbe, amikor is a légitársaság személyzetével és tisztviselőjével szemben tanúsított erőszakos magatartást, miután az első osztálynak fenntartott társalgóban ittas lett. Az eset következtében United Airlines örökös kitiltást eszközölt Meyers-szel szemben. Az abszolút magánéleti mélypontját 2011-ben érte el a színész, amikor is öngyilkosságot kísérelt meg Londonban. Meyers állítólag gyógyszereket vett be, hogy véget vessen életének, ekkor a színész továbbra is küzdött alkoholizmusával, és ekkora már a negyedik alkalommal járta meg a rehabot.  
A 2010—es évek első felére Meyers kis túlzással, de teljes mértékben elvesztette önmagát, hiszen filmjei tekintetében bukás után még nagyobb bukást halmozott össze. Szerepelt a legendásan katasztrófafilmekre szakosodott Robert Emmerlich filmjében a Stonewall-ban Joey King-gel és Ron Pealman-nel együtt, továbbá Cam Gigandet-tel a direct-to-video filmben, a The Shadow Effect-ben, valamint Rosanna Arquette és James Caan oldalán a Holy Lands-ben is találkozhattunk vele.  
Meyers-t nem csupán a bukások, de mindezek alatt a magánéleti tragédiák sem kímélték, hiszen 2016-ban ismét öngyilkossági kísérlettel próbálkozott, egy évvel később pedig felesége sajnálatos módon elvetélt, az ír színész pedig a krízisek következtében 2017-ben visszaesett az alkoholizmusába. Legutoljára 2020-ban olvashattunk a színész botrányáról, amikor is egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott ittas vezetés miatt, mivel Malibu-ban erősen befolyásos állapotban balesetezett autójával.  
Meyers-nek nem csupán A-listás színészi karrierjének vetett jóformán véget, de a 2000-es években pályája csúcsán megnyerő külsejét, és összetéveszthetetlen arcát is kihasználta, hiszen olyan nagy márkákkal dolgozott együtt, mint a Hugo Boss vagy a Versace. Mindamellett az ír színész az Oscar-jelölt, August Rush című musical dráma során megmutatta, hogy nem mindennapi módon énekel. A film kapcsán együtt dolgozhatott többek között a legendás Van Morrison-nal és a kétszeres Grammy-díjas Mark Mancina-val.  
Mindazonáltal a színész úgy néz ki a nehézségek ellenére is próbál a karrierjére és a munkára koncentrálni, legutóbb a szebb napokat is látott Alec Baldwin és MyAnna Buring oldalán repült a 97 Minutes című B-kategóriás akcióban, de a tévének sem mondott búcsút hiszen a Netflix által gyártott történelmi drámasorozatban, a Vikings-ban is láthattuk egy ideig. 
Meyers tehetsége kétségbevonhatatlan és csak szorítani tudunk neki, hogy remélhetőleg hamarosan Brendan Fraser-féle reneszánszban lesz részünk vele kapcsolatban is, és Soderbergh, Aronofsky vagy McDonagh megszánja egy normális szereppel, amely következtében, még ha csak egy kicsit is, de régi fényében ragyoghatna.  

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra