Kulturpunktúra

Kisportré - Michael J. Fox

2021. augusztus 09. - norciuszcolombus

Michael J. Fox a 80-as évek Adam Sandler-e.

Habár karrierjük és életútjuk merőben eltérő ívet írtak le, tehetségükben, karizmájában és végtelenül szimpatikus személyiségükben igencsak hasonlítanak. Fox majdnem három évtizedig tartó karrierje során öt Emmy-, négy Golden-Globe-, kettő SAG-, és egy Grammy-díjat is begyűjött, és filmjei összesen csaknem 2 milliárd dollárt gyűjtöttek össze a mozipénztáraknál. Habár a színész már visszavonult a filmezéstől és a nyilvánosságtól, filmjeit bármikor újranézhetjük ugyanazzal a rajongással és szeretettel.  

“Most már, hogy úgymond megengedhetem magamnak a luxus dolgokat, de néha körbenézek, és látom ezeket a velem egykorú srácokat, hatalmas sport autókban dicsekednek milyük van. Utálom őket, igazi tökfejek. Szóval vettem magamnak is sportkocsit.” 
 
- mondta az akkor még csupán 24 éves színész a legendás Johnny Carson műsorában 1985-ben. Fox viccesen mesélt egy interjú során is arról, hogy még felnőttként is gyakran elkérték a személyi igazolványát, mert annyira fiatalnak nézett ki, amit viccesen csak azzal magyarázott, hogy ez olyan, mintha folyamatosan lenne valami a homlokodon. 
Fox 13 éves kora óta színészkedett kisebb-nagyobb darabokban, de az igazi mérföldkő karrierjében 1982-ben érkezett el, amikor a népszerű amerikai sorozatban a Family Ties-ban kapta meg Alex szerepét. A sorozatban egyebek mellett olyan sztárok tűntek fel, mint Courtney Cox, Tom Hanks, Geena David, vagy a néhai River Phoenix.  
Kisfiús srámjával és lehengerlő stílusával, humorával robbant be a köztudatba ugyanebben az évben a színész a legendás, Vissza a jövőbe trilógia első részében. Robert Zemeckis időutazós sagá-jában Fox mellett Christopher Lloyd, Lea Thompson és Crispin Glover is feltűnik, és ami visszafordíthatatlan módon tette a filmtörténelem részévé a DMC DeLorian járművet. Kicsivel kevesebb, mint 400 millió dollárt gereblyézett össze a kalandos történetű film, és kitermelt két folytatást is, nem beszélve az óriási popkultúrára gyakorolt hatásáról. Habár 2015-ben – mivel Marty ebbe az évbe utazik el 1985-ből - az írók lehet egy-két dolgot helyesen eltaláltak, de egy dologban teljesen mellé lőttek, mégpedig Michael J. Fox hajvonalának megjóslásával, hiszen a csaknem 60 éves színész a mai napig szinte ugyanaz a kölyökképű srác, akit akkor megismert a közönség.  

“Amikor először olvastam a forgatókönyvet, nem igazán tudtam mi is volt, akkoriban csak Teen Wolf-ban szerepeltem, és azt hittem ez a karrierem vége. Az akkori beosztásom és a Family Ties miatt teljesen be voltam táblázva, így másé lett a szerep. Gary Goldberg nem is engedhette meg, hogy nélkülözzön engem. A remek színésszel, Eric Stoltz-cal forgatott le Zemeckis és Spielberrg öt hetet, de valahogy nem volt az igazi, úgyhogy Gary behívott az irodájába, egy hatalmas boríték volt az asztalán, amiben a szkript volt, és megkérdezte, akarom-e a szerepet. Megemeltem a borítékot, ami elég súlyos volt, és annyit mondtam: Ez a legjobb forgatókönyv, amit valaha a kezembe foghattam.” 

Forrás: Peter Simon/Gazette file photo

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Gary Goldberg a Family Ties, illetve később a Spin City – amin szintén Fox-szal dolgoztak együtt - Steven Spielberg, a Back to the Future producerének egyik legjobb barátja volt, és kis túlzással szívességet tett Fox szerepeltetésével a filmben Spielberg-nek. A döntés bejött, hiszen visszanézve igen-igen nehéz lehetett volna mással elképzelni Marty McFly karakterét. (Talán, mai szemmel nézve még Tom Holland-nak lett volna esélye megformálni a magabiztos srácot, akinek a szíve a helyén van.) 
Habár Fox-ot inkább könnyed, és vidám szerepeiről ismerjük, kevesen tudják, hogy drámai szerepekben is a körülményekhez képest helyt tudott állni, mint ahogy azt tette a Bright Lights, Big City című drámában is Phoebe Cates és Kiefer Sutherland oldalán.  

Életének egyik fordulópontja a Doc Hollywood forgatásán történt, mindössze 29 évesen. Fox a forgatási szünetben arra lett figyelmes, hogy a kisujja rángatózik, így a szokatlan tünetével addig járt orvosról orvosra, amíg ki nem derítették mi okozza a furcsa rángást. A fiatal színész megkapta a diagnózist a Parkinson-kórról, ami egy progresszív neurológiai betegség. Muhammad Ali, Johnny Cash, Neil Diamond, Ian Holmes, Ozzy Osbourne, Robin Williams: csak néhány név, akik szintén Parkinson-kórral küzdöttek életük során. A világon közel 10 millió ember küzd ezzel a kórral, aminek okozójáról és eredetéről meglehetősen keveset tudunk.  
Fox 8 évig tartotta titokban betegségét a nyilvánosság elől, ezzel is bebizonyítva azt, hogy a betegsége nem fogja meghatározni azt, ki is ő. A színész talán legaktívabb időszakát produkálta karrierje során, hiszen sorra gyártotta a filmeket, évente hármat, amelyek között két szinkronszerep is megtalálta, a zseniális Atlantis: Az elveszett birodalom Milo-jaként, illetve a Stuart Little kisegér hangját is szintén Fox kölcsönözte a ma már szupersztár Hugh Laurie és Geena Davis mellett.  

“A diagnózis után egy percet sem aggódtam, ez van. Ezzel kell együtt élnem.” 

Fox 2000-ben alapította meg a Michael J. Fox Foundation nevű szervezetet, ami a Parkinson-kór áldozatainak hivatott segíteni, és a betegség utáni kutatásban is részt vesz. Az alapítvány eddig közel 1 milliárd dollárt adott a betegség gyógyítására különböző szervezeteknek, remélve, hogy egy nap a Parkinson-kór nem csupán kezelhető, hanem megszüntethető is lesz.  
Fox-ot 2002 után csak kisebb epizódszerepekben és filmekben láthattuk, 2020 óta pedig egyáltalán nem vállal semmilyen filmszerepet, habár interjúkat szívesen ad, amelyeken megbizonyosodhatunk és példát vehetünk arról, milyen is a töretlen optimizmus.  

Forrás: Randall Slavin/Contour by Getty Images

“Tracy olyan, mint én. Ő is azt mondta, először foglalkozzunk a viccesebb dolgokkal, a drámára ráérünk később is.” 

Tracy Pollan, színésznő, Fox felesége, akivel egyébként a Family Ties forgatásán találkoztak, hiszen a színész karakterének Pollan karaktere volt a filmbéli barátnője, Ellen. A pár 1988-ban házasodott össze, és négy gyermeket nevelnek együtt.  
Fox 2020-ban adta ki önéletrajzi könyvét, a No Time Like the Future-t, amiben őszintén vallott karrierjéről, betegségéről és önmagáról is.  

“Mindenre van időnk, és az én időm, ami 12 munkaórából és hét oldalnyi magolandó dialógusból állt, már mögöttem van...megkezdtem a második nyugdíjamat. Ez is változhat, ahogy minden változik. De ha ez a színészi karrierem végét jelenti, hát akkor azt jelenti.” 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra