Kulturpunktúra

2002 kevésbé felkavaró filmjei

2021. március 08. - norciuszcolombus

Habár temérdek jó film termett a 2002-es évben, mint például a Jelek, a Jégkorszak, a Különvélemény vagy az Egy veszedelmes elme vallomásai, az alábbi listában nem ezekről lesz szó. Ha összegezni kellene a 2002-es évet, nem lehetne anélkül megtenni, hogy ne helyeznénk ezt az esztendőt egy bizonyos kontextusba. Tehát, lássuk csak!  

  • 2002 az év, amikor a Big Brother első évada elrajtolt a TV2 műsorán. 
  • Kertész Imre irodalmi Nobel-díjat kap. 
  • Billie Eilish betölti az első életévét. 
  • Az Arrested Development előmunkálatai elkezdődnek Ron Howard irodájában.
  • Michelle Branch még híres énekesnőnek számít. 
  • Feloszlik az NSYNC. 
  • Eminem megkapja élete első zenei Oscar-díját a brutálisan sikeres 8 mérföldért cserébe. 

Persze, a listát napestig folytathatnánk, amiben górcső alá vesszük az aktuálpolitikai, társadalmi és gazdasági eseményeket, amelyek 2002-ben történtek, ám nem szeretném senki idejét vesztegetni, így az alábbi filmeket listáztam be nem ABC sorrend szerint, amelyek felhívják a figyelmünket arra, miért is érdemes egy 19 éve készült filmnek újra esélyt adni, avagy bizalmat szavazni. Vagy sem. Íme néhány jó és néhány rossz film 2002-ből!  

Kapj el, ha tudsz 

Ha rangsorolni kellene a valaha elkészült önéletrajzi filmeket, bármilyen témát is dolgozzon fel, a soron következő darab biztosan dobogós helyen végezne. A film nem csak azért is különleges, mert közel 20 év volt szükséges a kivitelezéséhez, de azért is, mert az 1980-ban publikált, azonos című regényen alapszik, amit nem más írt, mint Frank Abignale Jr.. Ha még így sem ismerős segítek egy kicsit: a film jogait Steven Spielberg vásárolta meg még az 1990-es évek elején, az évtized során pedig olyan rendezők neve merült fel a projekt kapcsán, mint David Fincher, Cameron Crowe, vagy Gore Verbinski. Ám Spielberg, elmerülve a film munkálataiban úgy döntött, hogy ő maga rendezi meg a darabot, ezzel kosarat adva az Egy gésa emlékiratai direktori székének. A film kapcsán különböző szerepekre olyan színészek nevei merültek fel, mint Chloe Sevigny, James Gandolfini és Ed Harris. Később a szerepek Leonardo DiCaprio-ra, Christopher Walken-re, Tom Hanks-re és az akkor még kezdő Amy Adams-re szálltak, és így születhetett meg 2002 decemberére a Kapj el, ha tudsz című krimi-dráma, ami egy hihetetlen sztorit tár elénk.  
Az alig 19 éves Abignale szülei válása után elszökik otthonról, majd sikeresen behazudozza magát a PanAm légitársasághoz, akik hihetetlen módon pilótaként szerződtetik, minden előképzettség nélkül, majd sikeres doktorként praktizál Louisiana államban, szintén bármilyen képzettség hiányában. Habár sikert sikerre halmoz, a csalás hamar feltűnik az FBI-nak, és üldözőbe veszik Abignale-t, ám a kérdés ott lebeg a szemünk előtt: vajon sikerül-e meglógnia a fiatal srácnak?  
Kiknek ajánlható: Azoknak, akik tudják, hogy minden elérhető az életben, ha az ember nagyon akarja, valamint azoknak, akik szeretnének Tom Hanks szájából egy közepesen jóra sikeredett viccet hallani.  

Pánikszoba 

Az ún. "home invasion" stílusú filmeket lehet nagyon flegma vagy nagyon is vonzó stílusban bemutatni a nagyérdemű számára. A 2002-es Pánikszoba márpedig több szempontból is piros pontot érdemel. A Harcosok klubját követően készítette el az említett filmet a többszörös Oscar-jelölt, és kétszeres MTV Video Music Awards győztes rendező, David Fincher, a főszerepekben pedig Jodie Foster-t, Kristen Stewart-ot, Forest Whitaker-t, és Fincher egyik kedvenc színészét, Jared Leto-t láthatjuk. A rendező szakértője a pszichológiai thrillereknek, ebből pedig a Pánikszoba című alkotás kicsit sem lóg ki a sorból.  
A frissen elvált Meg, és lánya Sarah frissen költözik be új, new york-i lakásukba, ami korábban egy milliárdos birtokában volt, nem mellesleg egy úgynevezett pánikszobát építtetett, hogy védje vagyontárgyait, emellett a kor legmodernebb kamerarendszerével szerelték fel a házat, hogy távol tartsa az illetékteleneket. Míg anya és lánya aludni tér, az alkalmat kihasználva betörők törnek be, addig ismeretlen ok miatt, a riadt Meg és Sarah pedig a legkézenfekvőbb megoldásként elbarikádozzák magukat a lakás pánikszobájában. A kérdés pedig a nézőben azonnal megfogalmazódik: vajon sikerül megmenekülniük a betörők és a pánikszoba fogságából?  
A pazar színészi alakítások mellett Howard Shore izgalmas zenéje és a jellegzetes Fincher-féle kameramozgások teszik izgalmassá az egyszerűnek tűnő történetet, nem mellesleg a történet dinamikája és morális mondanivalója is kiemeli a silány alkotások közül a Pánikszobát.  
A film kritikai és anyagi sikerként él az utókor emlékezetében, ráadásul a mai filmipar egyik legizgalmasabb színésznőjét, Kristen Stewart-ot láthatjuk alig 11 évesen játszani a legendás Jodie Foster mellett.  

Bazi nagy görög lagzi 

Nia Vardalos karrierjét tehetsége mellett talán még egy dolog segítette igazán, ugyanaz, ami megkülönbözteti a drámát a komédiától: az időzítés. A kanadai színésznő/rendező élete legnagyobb művét tette le az asztalra 2002-ben a Bazi nagy görög lagzi formájában, hiszen hihetetlenül szórakoztató módon tálalta a szerencsétlen hősnőt, aki próbálja megtalálni az igazit, majd amikor úgy tűnik megtalálta a Nagy Őt, nincs más választása, mint hogy bemutassa választottját népes görög családjának, akiknek legnagyobb hibájuk és vonzerejük annyi, hogy önmagukat adják.  
A film több rekordot is felállított, hiszen a Bazi nagy görög lagzi minden idők legtöbb bevételét hozó romantikus komédiája a maga összegereblyézett 368 millió dollárjával, nem mellesleg Vardalos a létező összes bőrt lehúzta a sikersztoriról, hiszen a történet nyomán készült egy rövid életű tévésorozat is, egy csendes második rész a Bazi nagy görög lagzi 2 címmel. Arról pedig még nem is esett szó, hogy maga Rita Wilson és Tom Hanks produceri munkáját dicséri a film, 2003-ban pedig egy tucat díjra jelölték a filmet, köztük Golden Globe-díjra is, mint legjobb musical vagy vígjáték kategóriában, magát Vardalos-t pedig Oscar-díjra a legjobb eredeti forgatókönyv nyomán.  

Igby goes down 

Az érdekes történetben egy felső-közép osztálybeli, diszfunkcionális család életébe tekinthetünk bele, aminek a középpontjában a lázadó Igby áll, akinek egyetlen célja, hogy kitörjön a családi kötelék közül. A filmet nagyon nehéz megemészteni, így nem is akarok több spoiler-t vagy poént lelőlni a filmmel kapcsolatban, így inkább egy kedvcsinálás a fő célom, hiszen a legjobb érzés, ha úgy nézünk meg egy filmet, ha semmilyen előzetes információnk nincs arról. (Ahogy én is tettem az Aranypolgár és az Interstellar esetében.)  
Habár az Igby goes down bemutatásakor nem aratott anyagi sikert, a kritikai elismerés nem maradt el, kezdve a parádés szereposztással, hiszen Hollywood nagyágyúi köszönnek vissza a képernyőről, olyanok, mint Susan Sarandon, Jeff Goldblum, Claire Danes, Bill Pullman és Jared HarrisIgby szerepében a pazar Kieran Culkin köszön vissza ránk, akit nem győzök égig magasztalni, hiszen az immáron több évtizede tartó karrierje során levetkőzte magáról a “Macaulay Culkin testvére” cimkét, hiszen nemrégiben a Fargo című sorozatban, illetve az HBO saját gyártású fekete komédiájában a Succession című show-ban is képtelenek vagyunk levenni róla a szemünket.  
Az Igby goes down során mind Kieran Culkin, mind Susan Sarandon egy-egy Golden Globe-jelölést gyűjthettek be.  

Hullámhegy 

Valamikor 2020 augusztusát írhattunk, amikor egyedül, egy szombat délelőtt bekapcsoltam a második kedvenc streamingszolgáltatóm kínálatát a televíziókészülékemen. Lelkes szörfölésem végeredménye volt a Hullámhegy című film megtekintése, amelyhez nem fűztem túl sok reményt. A negatív kritikák tömkelegét hátra hagyva indítottam el a lejátszás gombot, ezzel bizalmat szavazva Guy Ritchie számára. Kövezzenek meg, de nyersen fogok fogalmazni: annyira nem volt rossz, mint az A zöld lámpás. 
2002-ben nem szabad azt sem elfelednünk, hogy Ritchie és Madonna egy párt alkotott, utóbbi pedig a főszerepben is tetszeleghet Adriano Giannini oldalán. Tény, hogy a film megítélést cseppet sem javította a közvélemény Madonná-val szembeni érhetetlen ellenszenvve, sem az, hogy az eredeti 1974-es történet színvonalához egyszerűen képtelen felérni a silány remake.  
A sztori adott: az elkényeztetett, gazdag feleség a véletlen folytán egy lakatlan szigeten ragad a matróz Giuseppé-vel, akivel kölcsönös ellenszenvük felé és alárendelt viszonnyá eszkalálódik. Az asszony ki lesz szolgáltatva a domináns férfinek, aki minden módon bosszút próbál állni a nőn a korábbi viselkedése miatt, ám később utálatuk szimpátiává, később szerelemmé fejlődik. Vajon megmenekülnek a szigetről, és kitart a kapcsolatuk, vagy minden érzést csupán a helyzet szült?  
Ritchie-féle Hullámhegy minden idők egyik legrosszabb filmjeként vonult be a mozitörténelembe, amin még a Mazzy Star Fade into You című dala sem segít.  

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra