Kulturpunktúra

A szimpatikus komponista - Hans Zimmer

2020. november 13. - norciuszcolombus

Forrás: Pal Hansen for The Wall Street Journal

Vannak a zenei világban csodabogarak, akik különleges képességgel születtek, mint a legendás Mozart; vannak akik többször is eljuthattak zenei karrierjük csúcsára, anélkül hogy tudnának kottát olvasni, mint Dave Grohl; és akik a hagyományos díjeső - pár Oscar befigyelt persze - nélkül is fogalommá tették karrierjüket és munkájukat nem csak a zene, de a filmiparban is. Erre a tökéletes példa írásom főszereplője a legendás zeneszerző, Hans Zimmer 

“Zenét bárki tud szerezni, csak egy laptop kell hozzá, és egy mikrofon. A kreativitás nem a költségtől függ.”  

- vallja a zeneszerző, aki túlzás nélkül a legnagyobb kasszasiker filmek dallamaiért felelt, mint az Oroszlánkirály, a Karib tenger kalózai - franchise, a Batman trilógia, a Csillagok között vagy az egyik leghíresebb munkája, az Eredet. A frankfurti születésű művész, habár idén töltötte be 63-dik születésnapját, nem tervez lassítani. A Denis Villeneuve rendezésével készülő adaptáció, a Dűne dallaminak megalkotására mondott igent, aminek bemutatását, a pandémia miatt 2021-re tervezik; a közelgő, új James Bond filmben is felismerhetjük munkáját Billie Eilish-sal közreműködve, vagy a Top Gun folytásában is észrevehetjük a nevét a stáblistán. A döntés igencsak meglepte a közérdeműt, hiszen ezzel párhuzamosan készült Christopher Nolan blockbuster filmje, a Tenet, amelynek munkálatait a zeneszerző nem tudta elvállalni, ezzel megtörve az évtizedes kollaborációt a két filmes között. Hans Zimmer karrierje csodás ívet írt le az elmúlt 40 évben, aminek korán sincs vége, így alábbi érdekességek adóznak munkássága oltárán.  

Nem járt zeneiskolába 

A legnagyobb zenei ikonok, mint Prince, David Bowie vagy Eric Clapton, habár stílusban különböznek, egyben hasonlítanak is Hans Zimmerre: saját maguktól tanultak meg mindent. A zeneszerző zongorán, dobon, gitáron és bendzsón is játszik, ellenben soha nem tanulta a szakmát és a zenét. 

“Még gyerekként, ha jól emlékszem, két hétig vettem zongoraleckéket, de igazából ennyi.”  

Az Oscar-díjas Zimmer több, mint 150 film zenei betétéért felelt az elmúlt évtizedekben.  

Nemcsak DC hősökhöz van köze 

Habár zenéi főképp komoly drámákban csendülnek fel, felfedezhetjük karrierje folyamán az üde színfoltokat, hiszen három DC Comics szuperhősfilm is kapcsolódik a nevéhez. A végtelenségig emlegetett Batman-trilógia zenei aláfestése, a Superman nem bukott veriója és legsikeresebb filmfeldolgozása, a Henry Cavill főszereplésével készült Man of Steel, illetve a kasszasiker Patty Jenkins irányításával készült Wonder Woman is Zimmer munkáját dicséri. Ellenben azt már kevesebben tudják, hogy ki-kikacsingatott a “túloldal” felé, hiszen a szintén német zeneszerzővel, Ramin Djawadi-val közösen alkották meg a 2008-as Vasember című film zenéjét, ami elindította világhódító útjára a Marvel Univerzumot. 

Az Oscar angyala kegyes hozzá 

A filmtörténelem során észrevehettük azt, hogy az Akadémia elismerése nem jelent mindig garanciát a minőségre, tekintve, hogy a Szerelmes Shakespeare elnyerte a legjobb filmnek járó díjat, illetve Hillary Swank két Oscar-t nyert legjobb női főszereplőként, ahogy a legendás Vivien Leigh is. Egy szó, mint száz: Zimmer habár egy tucat jelölést kapott, csupán egyszer sikerült díjra váltania azt, ami felháborító is lehet egyeseknek, tekintve, hogy a Csillagok között-ben nyújtott munkája is csupán a jelölésig vitte. Zimmer filmográfiájában azonban 10 film is fellelhető, amelyek elnyerték a legjobb filmnek járó Arany Szobrot, köztük olyan filmekkel, mint a 12 év rabszolgaság, a Miss Daisy sofőrje vagy az Esőember. 

A kedvenc mesémért is ő felel 

Talán 10 éves lehettem, amikor a nagynéném kölcsön adta az egyik VHS kazettáját, ami nagy szó volt, tekintve, hogy nekik volt “parabola antennájuk”, és nézhettek HBO-t is teljesen kötetlenül. A csatornán került felvételre egy mese, ami két barátról, szólt, akik eljutnak El Dorádóba, miközben a galád Cortez üldözi őket. Az évek múlásával sem múlt el az Irány El Dorádó! iránti szeretetem, ezért is ért a meglepetés, hogy a DreamWorks egyik legnagyobb bukásáért rajongok, mikor egyszer utánaolvastam a darabnak. Kenneth Branagh, Kevin Kline, de még Sir Elton John is közreműködött a rajzfilm létrejöttében, Hans Zimmer pedig John Powell-lel (akinek munkáját többek között a Shrek-ben is hallhatjuk) közösen felelt a rajzfilm zenei betétéért. Talán a sors iróniája, hogy a DreamWorks ezt követő munkája volt a Gladiátor, amit egy hónapra rá mutattak be a mozikban, minden létező díjat besepert, és történetesen az ember, aki felel a film eredeti zenéjéért, nem más, mint maga Hans Zimmer. 

Koncertezik

Hans Zimmer talán az egyetlen filmzeneszerző, akiről el tudjuk képzelni, hogy a saját nevével fémjelzett turnéján egy gitárral a kezében vonul ki a közönség elé, akár egy rocksztár. Ez viszont nem csak a képzelet szüleménye, a saját szemünkkel is láthatjuk ezt koncertjének egyik előadásán, ahol az Eredet című film leghíresebb dallamaira vonul ki a nézők elé. Legismertebb alkotásait adja elő a turnésorozat során, amely jelenleg a világjárvány miatt szünetel, és amelynek állomása kétszer is érintette hazánkat Budapesten, a tervek szerint pedig 2021-ben fog folytatódni a The World of Hans Zimmer koncertszéria. Érdekesség, hogy a Tony-, Grammy-, Golden Globe-, és Oscar-díjas komponista nem csupán filmekben működik közre, de néhány sorozat, mint például a népszerű Netflix-es A korona; illetve néhány videójáték, a Call of Duty, a FIFA 19, vagy a Fortnite készítésében is részt vett.  

A The Buggles zenekarban játszott 

new wave éra egyik leghíresebb zenekara a The Buggles, és már csak amiatt is csenghet ismerősen a nevük, mert történelmet írtak 1981. augusztus 1-jén, amikor a világhódító útjára indult a híres zenecsatorna, az MTV, az első klip pedig, amelyet bemutattak nem volt más, mint a zenekar Video killed the radio star-hoz készült videója. De hogyan kötődik ez Hans Zimmer-hez? Nos, érdemes tudnunk azt, hogy a zeneszerző ebben a bandában kezdte a karrierjét, mint billentyűs, mielőtt átnyergelt volna a filmiparba. Külön öröm, hogy Zimmer is a rekord része lett, hiszen szerepel a The Buggles klipjében, és a szemfülesebbek még észre is vehetik, hogy a fiatal Zimmer fekete bőrkabátban diktálja az ütemet az egyik legismertebb intro során. A klip 1 perc 53 másodpercében pedig konkrétan farkasszemet nézünk vele.  

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra