Kulturpunktúra

Video killed the Movie Stars! - Zenekosár

2020. október 02. - norciuszcolombus

Általánosan elismert igazság, hogy egy színésznek, ha komoly karriert akar, rendkívül sok területen helyt kell állnia. Vegyük például, hogy szerepet kap egy musical-ben: elengedhetetlen a remek énekhang és a ritmusérzék. Ha egy látványos film készül a zene szeretetéről, szó eshet a táncról a forgatáson, és a koreográfia betanulásáról is, egy botlábú színészre pedig aligha esne a választása a casting rendezőknek. Ám, az alábbi színészek viszont nem a remek énekhangjukkal vagy a kifogástalan forgásukkal nyertek, hanem azért, mert ők ők. Íme néhány közülük, akik forgatókönyv és dialógus nélkül is jutalomjátékban részesülhettek az alábbi videóklipekben 

Rosamund Pike 

Mindenki titkos kedvenc (rendben, lehet nem mindenki számára, de nekem igen) színésznője, aki kilóra megvett mindenkit David Fincher irányítása alatt a Gone Girl-ben, akibe beleszerettünk a 87415215-dik a 2005-ös Büszkeség és balítélet remake-ben, emellett Bond-lányként is remekelt Pierce Brosnan oldalán. Felsorolni is nehéz lenne érdemeit, ám az alábbi kisfilmnek is betudható klipben egyszerűen nem tudunk másra figyelni, csak rá...no meg arra a gömb alakú izére. 

Emma Stone 

Szinte a semmiből érkezve tarolt 2017-ben, amikor Natalie Portman-t, Meryl Streep-et, Ruth Negga-t és Isabelle Huppert-t ütötte ki a nyeregből az Oscar-gálán. A színésznő a sarokban aki, ha kell vígjátékokban remekel (Superbad, a kötelező Easy A!), amennyiben szükséges drámaira veszi a figurát (La La Land, The Favourite) vagy csak szimplán Britney Spears-t imitálja egy Vogue interjú során. Sir Paul McCartney választása nem véletlenül esett pont rá, a Who cares című kislemez videoklipje során, hiszen remekül testesíti meg mindazt, amit a dal képvisel.  

Rupert Grint 

Ron Weasley-ként vonult be a filmvilágba, és talán kis túlzással állítható, hogy a fejfáján is valószínűleg ez a név fog állni a sajátja helyett. Rengeteg filmben szerepelt, amiből most egyet sem tudnék felsorolni, ami nem egy Harry Potter mozi, ellenben láthatjuk a Netflix-en is elérhető Sick Note című sorozatban, illetve a kissé sötétebb hangvételű thriller szériában a Servant-ban is az egyik főszerepben ismerhetjük fel. Nemrégiben született meg kislánya, ahogy a következő, háromszoros Grammy-díjjal kitüntetett énekesnek is, aki no nem azért választotta klipje főszerepére, mert apuka lett, hanem azért, mert az ő haja is ugyanolyan vörös. 

Kristen Stewart 

Minden színész tud mellé lőni. Ott volt példának okán George Clooney, aki számtalanszor kért elnézést a Batman és Robin miatt, a pazar Jamie Dornan, aki a szerződése miatt szenvedte végig a Szürke borzalmat. Ryan Reynolds és a grandiózus Zöld lámpás. És ott van Kristen Stewart, aki talán az a színész, aki összehasonlíthatatlanul sok gyűlöletet kapott a szerepe miatt, többet, mint más művészek. A Twilight-saga Belláját letagadni soha nem fogja tudni, de egy César-díj és egy kis irányváltás segített neki lemosni a bőréről a vámpírok jeges leheletét. Az egyik legizgalmasabb karrierutat tudhatja magáénak, akárcsak filmbéli partnere, Robert Pattinson. Stewart bizonyított Jodie Foster oldalán a Pánikszobában (directed by David Fincher), Juliette Binoche-sal a Sils Maria felhőiben, de a színjátszás mellett modellkedett is a Chanel, Karl Lagerfeld és a Balenciaga divatházaknak is. Ez a fajta vonzerő pedig remekül egyesül az alábbi The Rolling Stones klipben, a főszerepben Kristen Stewart és a kék szín. 

Kate Mara 

A közepesen híres színésznő, a szintén színész, és kicsit ismertebb Rooney Mara testvéreként vágott bele a színészetbe 1997-ben. Szerepelt a 24 című sorozatban és az American Horror Story-ban is, de olyan filmekből is ismerős lehet, mint a Mentőexpedíció, a Transzcendens vagy a 2015-ös (szerencsétlen) Fantasztikus Négyes. Az alábbi, indie-rock banda, a Local Natives klipjében láthatjuk viszont a melankolikus Mara-t, aki néha Gwyneth Paltrow-ra, néha pedig Julia Roberts-re emlékeztet, ám mindez nem is érdekel minket igazán, mert a "When am i gonna lose you?" egy remek ballada. 

Christopher Walken 

Az amerikai Christopher Walken sok címkét akasztott magára karrierje során: színész, rendező, forgatókönyvíró, producer, komikus és még sorolhatnánk. Oscar-; BAFTA-; és Emmy-díjak gyülekeznek a polcain, filmjei pedig összesen több, mint 1 milliárd dollárt hoztak a mozipénztáraknál. Kétségtelen, hogy egy legendával van dolgunk, aki nem mellesleg gyerekszínészként kezdte, 9 évesen már Dean Martin és Jerry Lewis mellett tűnt fel. Felsorolni is nehéz lenne a megannyi filmet, amiben feltűnt vagy szerepelt, kezdve a Ponyvaregény arany órájától a Kapj el ha tudsz meneküléséig. Ám egy jelző lemaradt az óriás Walken neve után: táncos. Feleslegesek a bókok, hisz tudja magáról mennyire jó, ahogy azt tette is Fatboy Slim kérésére, és később hozzájuk is vágták a Grammy-t 2002-ben a legjobb videóklipért cserébe. Íme. (Ja, a klipet mellesleg Spike Jonze rendezte, akit szintén Fatboy Slim másik legendás kisfilmjében látunk ökörködni, a Praise You-ban.) 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra