Kulturpunktúra

Szeretünk Miriam!

2022. február 13. - norciuszcolombus

Mindenekelőtt, mielőtt belemennénk mélyebben a témába, el kell, hogy mondjam, ez egy személyes darab, nem csak azért, mert Miriam Margolyes-ról szól. Hanem azért is, mert Miriam nagyon, de nagyon emlékeztet a saját nagymamámra, aki már idestova öt éve nincs közöttünk. Kétségtelen, hogy kinézetre is hasonlóak, de ugyanaz a vulgárisnak ható őszinteség nagymamámra is jellemző volt, ahogy az a kifinomultság is, amellyel rendre szívta a cigarettáját az idősek otthona előtt. Ahogy az is rá vallott, hogy a jelenlegi párom előtt kezdte el dicsérni a volt partnerem. Ezt majd lehet egy film kapcsán részletesebben is elmesélem. Vissza Miriam-hoz!  
Biztosan emlékszünk még a Harry Potter-re, és a mackós, idős színésznőre, aki Madam Pomfrey-t alakította, és habár nem minden részben szerepelt, annál inkább megmaradt a szemünk előtt. Az őszes hajú, kerek arcú művész azonban sokkal több, mint ez a szerep, habár kétségtelenül jellegzetes arcvonásai miatt ezzel azonosítják a legtöbben. Azonban tudtuk-e róla azt, hogy Margolyes a való életben mennyire gátlástalan és vicces, talán a legüdítőbb ember a filmiparban, és a leghumorosabb vendég a Graham Norton show-ban. Habár a mainstream áttörés soha nem érkezett el a karrierjében, jól is van így, mert annál jobban tudjuk értékelni a színésznő jelenlétét, legyen szó akár filmről, könyvről vagy egy interjúról. Íme néhány eredeti Miriam Margolyes sztori, kiegészítve néhány háttér infóval, ami miatt minden egyes nap egyre jobban szeretjük a színésznőt!  

Forrás: Louie Douvis/ Sydney Morning Herald

Miriam és Mr. Olivier 

A színésznőt Matthew Perry és Gemma Arterton társaságában kérdezték, hogy szokott-e lámpaláza lenni híres emberek közelében, esetleg volt-e ehhez hasonló élménye. Margolyes a következőképpen válaszolta meg a kérdést.  
 
“Néha, néha zavarba jövök híres emberek közelében. Emlékszem annak idején, mikor még fiatal voltam, volt szerencsém találkozni Laurence Olivier-vel. Annak idején autogramot gyűjtöttem a hírességektől, tudjátok, mikor a színpad ajtajában várjátok őket, és megkéritek, hogy írjon alá nektek. Amikor kijött, tisztán, és élénken emlékszem, mennyire nedves lett a bugyim Olivier láttán.” 
 
A történet már csak azért is mulatságos, mert Margolyes nyíltan leszbikus, sőt 1968 óta él párkapcsolatban az ausztrál történésszel, Heather Sutherland-del. A szexualitás és ennek bármilyen nemű kifejezése mindig is közel maradt Margolyes karrierjéhez és személyéhez. A színésznő az 1970-as években például, jellegzetes hangjának köszönhetően szinkronszerepeket vállalt. Egyik ilyen első munkája közé tartozik a Sexy Sonia című, soft-pornó kategóriába sorolható hangoskönyv.  

Miriam és Winona Ryder 

Margolyes 1993 során talán a legnagyobb teljesítményét nyújtott az Age of Innocence során. A filmet Martin Scorsese rendezte, és nem kevesebb, mint öt Oscar-díjra jelölték, amelyből egyet sikeresen díjra is váltott. Emellett, mint legjobb eredeti filmzene, legjobb díszlet, legjobb eredeti forgatókönyv, és a sarkalatos legjobb női mellékszereplő kategóriájában is jelölték. Habár a színésznő túlzás nélkül élete alakítását nyújtotta filmtörténelemnek, ennek ellenére sem, és a filmes jelölés-logisztika miatt sem kapott Oscar-jelölést. Helyette színésztársa, Winona Ryder kapta meg a nominációt, mint legjobb női mellékszereplő, amit Margolyes soha nem felejtett el, hiszen interjúi során, akárhányszor is jöjjön fel a szó Ryder-ről, haragjának rendszerint hangot is ad.  

“Kellett volna, hogy jelöljenek, de nem jelöltek eddig Oscar-ra. Nagyon dühös is voltam emiatt. A nagyszerű Age of Innocence című filmben szerepeltem, és bámulatos voltam benne. Az ok, pedig ami miatt nem voltam jelölve, Winona Ryder, utálom őt, a legkevésbé sem kedvelem. Őt legjobb mellékszereplőnőként jelöltek, ahelyett, hogy legjobb főszereplőnőnek terjesztették volna fel. Ha pedig tartotta volna magát ehhez, akkor engem jelölhettek volna, mint legjobb mellékszereplőnőt. A k****a. 

Habár az Oscar nem jött össze Margolyes-nak, ugyanabban az évben vehette át a BAFTA-t, mint legjobb női mellékszereplő, kiütve olyan színészeket a nyeregből, mint az Oscar-díjas, Maggie Smith, Winona Ryder és Holly Hunter.  

Miriam és a hírességek 

Habár a színésznő több évtizede a pályán van, és a lehető legnagyobb nevekkel dolgozott már együtt, néha nehézkesen, vagy egyáltalán nem ismeri fel a mellette ülő hírességet, celebritást, legyen szó Prince William-ről, vagy Will.i.am-ről.  
A színész, Dominic Cooper mellett vallotta be, azután, hogy megtudta, ő az egyik főszereplő, hogy a Mamma mia egy szörnyű film, Prince William hercegről készült képen pedig csak értetlenül kérdezte meg, ki is az a kopasz úriember képen.  
Mégis az egyik kedvenc pillanatunk tőle az, amikor Matthew Perry-nek címezve jelentette ki a következőt: 

“Sosem láttam a Jóbarátokat.” 

Ez a tény már csak azért is érthetetlen, hiszen, ha bekapcsoljuk a nap szinte bármely szakában a televíziót, valamelyik csatornán az ismétlés biztosan megy. Habár ez a kijelentés nem áll messze a valóságtól, a színésznőt messzire elkerülte a Jóbarátok, de nem azért, mert elkerülte volna a sorozat sikere, hanem mert a széria egyik alkotójával kapcsolatban, erősen negatív érzelmeket táplál. Habár elismerően vélekedett David Craine-ről, mlékei szerint Marta Kaufman egy kiállhatatlan ember volt, így főleg ő is az oka annak, hogy sosem vette a kezébe a távirányítót.  

Forrás: Etienne Gilfillan/Wylde Magazine

Miriam és az f betűs szó 

Talán nem mindenki emlékszik rá, de Melissa Leo 2010-ben emelhette magasba az Oscar-szobrát, mint legjobb női mellékszereplő, David O. Russell filmjében, a The Fighter-ben nyújtott teljesítményéért. Habár a díj, már magában egy olyan elismerés, amiről beszélni kell, az este mégsem emiatt lett hírhedt, hanem azért, mert Melissa Leo beszédében káromkodott, és kimondta a bizonyos – amerikai televíziózásban cenzúrázott - “f”-betűs szót. Habár az Oscar történetében ez volt az első, hogy valaki káromkodott a köszönő beszédében, a tv történelemben viszont az első alkalom bizony - saját bevallása szerint – Margolyes nevéhez köthető.  
 
“Tudom, hogy sokat beszélek magamról, de ezt is el kell, hogy mondjam. Én voltam az első ember, aki valaha kimondta azt a szót a televízióban. Ez pedig teljesen igaz. Egy egyetemi kvíz-show-ban vettem részt, és az egyik kérdést rosszul válaszoltam meg. Ennek következtében pedig félreérthetetlenül ejtettem ki a számon azt a bizonyos szót. Persze kisípoltak, és csak annyit látszódik, hogy a számmal bizony kimondom, de hang nem jön ki. " 

Miriam és a pénz 

A 80 éves színésznő idestova csaknem hat évtizedes karrierje során bizonyította tehetségét és különlegességét színházi szerepekben, drámai alkotásokban, gyerekfilmekben, soft-pornóban, fantasy-ben, de még reality show-ban is. Mindezek mellett még az is kiderült róla, hogy briliáns író, ahogy erről tanúbizonyságot tesz nemrég megjelent könyve, ami a “This Much is True” címet viseli.  
 
“A legfőbb ösztönzés arra, hogy megírjam ezt a könyvet az volt, hogy valag pénzt ajánlottak érte. Nem vagyok író, színésznő vagyok. Szélesebb körben egyedül a Graham Norton show miatt ismernek, mert néha elböffentek valami bunkóságot.”  

Habár ez kétségtelenül így van, pontosan ezekért a dolgokért imádjunk Miriam Margolyes-t! 
 
Új Facebook oldalam és régi-új Instagram oldalam várják kereséseiteket, ha pedig tetszik, amit láttok, kövessétek őket!  

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra