Kulturpunktúra

Miért nincs ma izgalmasabb férfi színész Will Poulter-nél?

2022. június 20. - norciuszcolombus

Előre leszögezném, hogy kijelentésem nem képezi sem a Sam Rockwell, sem a Bill Hader iránti szenvedélyem, hiszen ők érinthetetlenek, de erről talán egy kicsit később. A mai főszereplőnk egy angol srác, akit nem csupán különleges külseje és jellegzetes arcvonásai tesznek azzá, ami: korunk legizgalmasabb színészévé, aki 29 éves kora ellenére a legnagyobbakkal játszott már együtt, és soha nem okozott csalódást.  

Forrás: Photograph by Michael Avedon for Hero Magazine

Habár Will Poulter neve nem sokaknak csenghet ismerősen, biztosan mindenki tudni fogja, ha azt mondom, ő volt a vörös, tini srác a We’re the Millers-ben, ahol Jennifer Aniston-nal és Emma Roberts-szel is csókolózott egy percen belül, ami megért neki egy BAFTA-t is, mint a legragyogóbb új csillag. A díjat egyébként 2006-ban osztottak ki először ebben a kategóriában, és amit nem akárki kapott meg akkor, hanem maga James McAvoy. Poulter fiatal kora ellenére már 15 éves kora óta aktívan színészkedik, és a híres-neves londoni Harrodian Iskolába járt. Az intézmény arról is híres, hogy későbbi ismert színészek voltak egykor növendékei, mint Robert Pattison vagy Jack Whitehall. Gyermekkorában diszlexiával küzdött, ami jócskán visszavetette önbizalmát tinédzserként is, azonban később a színjátszás és az amatőr dráma órák adták meg neki azt a katarzist, amit mindig is keresett, célt adva nem csak életének, de ezzel karrierjének is.  
Poulter a legsokoldalúbb és legizgalmasabb színész a szakmában, nem csupán tehetsége miatt, hanem azért is, mert megjelenését kihasználva kaméleonként egyensúlyoz a félénk kisfiútól (We’re the Millers) az agresszív, rasszista rendőrig (The Detroit) tartó skálán, egyszerre kedvelve és gyűlölve az általa alakított karaktert. Kétségkívül az egyik leghíresebb szemöldök tulajdonosa ő, megszégyenítve Dwayne Johnson és Emilia Clarke szemöldök képességeit, amitől annyira kellemes jelenséggé válik a filmvásznon, hogy a néző szinte régi ismerőseként tekint rá már-már átlagos vonásai miatt.  
 
“Tisztában vagyok azzal, hogy kettős kinézetem van. Nem a klasszikus, vagy ha úgy tetszik átlagos külsejű. Mindig is megkaptam azt, hogy nagyon kifejező tudok lenni.” 

- nyilatkozta Poulter egy interjú során, és nem is mondhatta volna jobban. A színész első filmje során rögtön olyan nevek mellett debütált, mint a zseniális színész/rendező Edgar Wright, és a szebb napokat is látott Ed Westwick a The Score című film folyamán. A darab a Sundance Filmfesztiválon került bemutatásra, Poulter-nek pedig egyenes út vezetett, hogy gyerekszínészből igazi művésszé transzformálódjon. Alig volt túl egy filmen Tilda Swinton-nal (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader), és Dexter Fletcher-rel (Wild Bill), amikor karrierje addigi legmeghatározóbb filmjében a We’re the Millers-ben kaparintotta meg az egyik főszerepet Jennifer Aniston, Jason Sudeikis és Emma Roberts mellett. Habár a film vegyes fogadtatásban részesült a kritikusok részéről, a mozipénztáraknál egyértelmű befutóként végzett a maga 270 millió dolláros bevételével. Poulter nem csupán Micheal Cera-ra emlékeztető kínos bájjal és zavartsággal viseltetett a filmvásznon, de erős londoni akcentusát is sikerült elrejtenie, és szinte Hugh Laurie-val (ahogy tette azt a House M.D-ben több éven keresztül) egyenértékű módon változtatta meg beszédstílusát amerikai kiejtésre. Az akkor 20 éves színész a következőképpen nyilatkozott a filmmel kapcsolatban:  

“A film olyan komédia volt, ami nem szokványos, és nem gyakran látjuk a mozikban. Mindenesetre nagyon kínos volt a csókjelenet mindannyiunknak.” 

Forrás: Warner Bros. Pictures

Poulter nem sokáig teketóriázott, és szerencsés döntések mellett hamarosan lemosta magáról a szociálisan nehézkes fiú karakterét, és a The Maze Runner című darabban bizonyította, hogy az ijesztőbb és komolyabb karakterek is nagyon jól állnak neki. A The Maze Runner, az akkor nagyon divatos menekülős-túlélős filmjeivel, a The Hunger Games-szel és a The Divergent-tel együtt hozta a legjobbat, és több, mint 300 millió dollárt kaszáltak világszerte. A darabból még két rész készült, amelynek harmadik felvonásában láthatjuk Poulter-t ismét Gally-ként. Emellett szintén láthattuk egy évvel később Inárritu balladájában, a The Revenant-ban, ahol Hardy és DiCaprio mellett brillírozott, utóbbinak Arany Szobrot hozva, de inkább tegyünk csak úgy, mintha a The Wolf of Wall Street-ért kapta volna. A filmben Poulter a legendás hegymászót Jim Bridger-t formálta meg, és cseppet sem maradt alul szereplőtársai mellett. Ám ami igazán kihangsúlyozza a színész kiapadhatatlan dinamikáját és lendületét az a 2017-es Detroit című film, az Oscar-díjas nagyágyú Kathryn Bigelow rendezésében, ahol Anthony Mackie, John Krasinski és John Boyega mellett akkorát hozott Poulter, hogy még a gyomrunk is beleremegett. A történet megtörtént eseten alapszik, Poulter karakterét pedig erősen az 1967-es detroit-i lázadás egyik kulcsemberéről mintázták, David Senak rendőrről. Az esemény során 16 ember vesztette életét, és csaknem 500-an sebesültek meg, túlnyomó többségben afroamerikai származású áldozatokat követelve magának. A színész félelmetesen hozza a karaktert, és idestova megértjük azt is, mi olyan káprázatos Poulter-ben: legyen szó félénk, vagy épp ijesztő karakterről a színész olyan hatalmas magabiztossággal hozza az általa megformált személyt, hogy azt a legnagyobb nevek is megirigyelnék. Minden egyes szerepéből árad az a képesség, ami lehetővé teszi, hogy egybeolvadjon a karakterrel, így elhisszük neki azt is, ha kínos tiniként próbál udvarolni egy lánynak, vagy hidegvérrel sebesít meg valakit egy géppisztollyal. Pontosan ez a kettősség eredményezte azt, hogy 2017-ben az eredeti tervek szerint rá osztották volt Pennywise szerepét, a Stephen King könyvéből készült gigaprodukcióban, az IT-ben, ám később, mint tudjuk, ez nem valósult meg, hiszen Bill Skarsgard-ra szállt a karakter megformálása, teljesen jogosan.  

Forrás: A24 (Midsomar, 2019)

Poulter viszont nem csupán a filmvásznon, de a televízióban is bizonyította mekkora király is ő, hiszen több sorozat oszlopos tagjaként láthattuk, többet között a Netflix-es interaktív sorozatában hidrogén szőke hajjal, a Black Mirror: Bandersnatch-ben, a Hulu által gyártott drámában a Dopesick-ben, de még arra is jutott ideje, hogy brillírozzon az Agatha Christie regényéből készült Why didn’t they ask Evans-ben Hugh Laurie és Emma Thompson mellett.   Ám a színész továbbra sem pihen, élete talán legnagyszabásúbb vállalkozásába kezdett bele, amiről a következőképpen nyilatkozott: 

“Nagyon zavarban vagyok, mert habár mindenki tud róla, semmit sem mondhatok a projektről egyelőre, de nagyon boldog vagyok, hogy a részese lehetek ennek.” 

Poulter a Guardians of the Galaxy Vol 3. Béli szerepével helyet kapott a Marvel Univerzumban, mégpedig Adam Warlock-ként, és a második rész befejezésével sejthetjük, hogy nem csupán egy mellékszerep erejéig fog felbukkanni Chris Pratt és Zoe Saldana mellett. Habár a James Gunn körüli botrány okán úgy nézett kis, hogy jóformán sosem fog elkészülni a harmadik felvonás a Galaxis őrzőihez, a tervek szerint 2023 májusában már a moziban élvezhetjük a Marvel Univerzum negyedik fázisának filmjét.  
A még mindig csupán 29 éves színész előtt biztosan állíthatjuk, hogy fényes karrier vár, és Pattinson-módra vetkőzi le a róla kialakult téves képet, miszerint sokkal több, mint egy mém egy közepesen rossz filmből.  

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra