Kulturpunktúra

Csodabogarak, akinek az élete megérne egy filmet is

2022. július 17. - norciuszcolombus

Talán a nőkről szóló, különböző történetek soha nem voltak aktuálisabbak, mint most, hiszen a sorozatot kapott Elizabeth Holmes, Lorena Bobbitt, Nagy Katalin cárnő, az egysz*r csak Szex és New York-ról, de filmet forgatnak Amy Winehouse életéről is. Lényegében most egy kis ötletbörzeként nyújtom javaslataimat Hollywood számára, kihangsúlyoznám, hogy ingyen és bérmentve. Szívesen. Így a következő évtizedre a Marvel ötödik és hatodik fázisa mellett szívesen látnánk ezeket a darabokat is viszont a filmvásznon! Éljenek a nők, és a róluk szóló - remélhetőleg - szuper filmek!  

Hedy Lamarr 

Listánk talán legismertebb neve az övé, nem csak azért, mert két, szinte szöges ellentétben álló területen tudott maradandót alkotni. A világ egyik legszebb és legtehetségesebb színésznőjeként ismerte meg a közönség az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában született Lamarr-t. Alig 16 évesen kezdte karrierjét, és olyan korabeli színészek mellett tűnt fel több évtizedes karrierje során, mint Clark Gable, Judy Garland vagy James Stewart. Azonban Lamarr a színészet mellett egy másik, a filmipartól független érdeklődésének is hódolt. Előképzettség híján, autodidakta módon fejlesztette magát, és dolgozott különböző ötleteken, mint például az ízesített pezsgőtabletta, amelyet később nem sikerült szabadalmaztatnia, de a mai napon már szinte mindenki ismeri. Lamarr feltalálói karrierjében a fordulópontot a II. Világháború jelentette. Ennek idején heves érdeklődést tanúsított a németek torpedórakéták iránt, amikor azok utasszállító hajókat kezdtek célba venni. Lamarr felismerte a rakéták rádiófrekvenciás és adatátviteli problémáit, így George Antheil- lel (aki történetesen Lamarr szomszédja volt akkoriba, mellesleg kíváló zongoraművész és zeneszerző) közösen el kezdtek dolgozni egy olyan technológián, amely kiküszöbölte a frekvencia megzavarását. Ez lett az úgy nevezett alkalmazkodó frekvenciaugrás, vagy egyidejű frekvenciaváltás elve, amely a Wi-Fi és a Bluetooth rendszerek alapját képezi. 1997-ben az Electronic Frontier Foundation a technika úttörőjének járó kitüntetést adományozta Lamarr-nak, akinek csupán egy rövid mondat volt a hozzáfűzni valója:  

“Épp itt volt az ideje.” 

Forrás: womenshistory.org

A főszerepben szívesen látnám viszont: Anne Hathaway vagy Rooney Mara vagy Alexandra Daddario vagy Kristen Stewart vagy Syndey Sweeney  

Rendeznie kéne: Adam McKay vagy Olivia Wilde vagy Lin-Manuel Miranda,  

Tabitha Babbitt 

Talán a legérdekesebb történet az övé. Babbitt neve talán nem sokaknak lehet ismerős, de az általa feltalált eszköz már annál inkább. Az 1779-ben született Babbitt élete többet érdemelt volna, mint amennyit kapott. Az egyik legszomorúbb tény az, hogy az általa kifejlesztett találmányt halála után három férfi sajátként szabadalmaztatott, mindamellett sok kérdés vitatott Babbitt életével és állítólagos találmányaival kapcsolatban kezdve attól, hogy a feltaláló egy erősen vallásos szekta tagjaként élt, és élete során egyetlen egy találmányt sem szabadalmaztatott. A legtöbb könyv és az internet is az asztalosműhelyben dolgozott Babbitt-nak tulajdonítja a körfűrész feltalálását, amely nagyban megkönnyítette a nehézipari munkát, és a gőzgéppel hajtott gép nem csupán kevesebb erőfeszítést igényelt, de kevesebb anyagpazarlást is eredményezett. A feltaláló nevéhez kapcsolódik egyebek mellett a műfogsor és a vasszög is, amelyek szintén nem kerültek a szabadalma alá, de szintén neki tulajdonítják a fennmaradt hagyatéka alapján. Babbitt 74 éves korában halt meg.  

Photograph taken of Tabitha Babbitt, photographer unknown

A főszerepben szívesen látnám: Melissa McCarthy, Kate Winslet, Rachel Weisz 

Rendeznie kéne: Guy Ritchie vagy Shane Black 

Telkes Mária 

Szomorú, hogy a magyar származású Telkes Mária neve itthon nem forog annyira a köztudatban, mint kellene, ellenben az Egyesült Államokban Sun Queen-ként, a napenergia kutatás egyik úttörőjeként ismerik. Élete során, több csaknem 39 szabadalom kapcsolódik a nevéhez, amelyből az utolsót 90 éves korában jegyezték be. Az 1934-es Time Magazine legbefolyásosabb nők listáján a 34-dik helyen említették meg, nem mellesleg helyet kapott az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében is. A kémiából és fizikából doktorált, majd az egyetem után Cleavland-be költözött, ahol dolgozott és kifejlesztett egy olyan szerkezetet, amely képes mérni infravörös sugarakat. Legnagyobb felfedezése azonban a napenergia hasznosításához tartozik, hiszen nem csupán egy olyan napelemmel működő szerkezetet alkotott meg, amely képes a tengervizet sótalanítani, de ami ennél is elképesztőbb, hogy ezt a gépet a II. Világháborúban is használták. 1948-ban épült fel a kizárólag Telkes tervei alapján készült napelemmel fűtött ház Denver-ben.  
Évei utolsó éveiben Miami-ban lakott, azonban több, mint hét évtized után honvágya felülkerekedett, és visszaköltözött Budapestre, ahol 1995-ben 95-dik születésnapja előtt tíz nappal hunyt el. Életmunkája habár idehaza keveseknek lehet ismerős, a mai modern energiatermelésre meghatározó hatást gyakorolt.  

Credit: Alfred Eisenstaedt/Getty 

A főszerepben szívesen látnám: Ónodi Eszter vagy Hámori Gabriella vagy Borbély Alexandra 

Rendeznie kéne: Enyedi Ildikó 

Lomb Kató 

Véletlenül találtam rá Lomb Katóra, akinél hihetetlenebb nőt, sőt embert még soha nem láttam. Egy téves YouTube keresés eredményezte, hogy rátaláljak egy több évtizedes Vitray Tamás interjúra, ahol vendégként beszélgetett a hihetetlen karizmával és szofisztikált stílussal bíró Lomb Katóval. Lomb 16 nyelven beszélt, és nemzetközi tolmácsként dolgozott, a világ egyik első szikrontolmácsaként is sokan hivatkoznak rá, de konszekutív tolmácsként is dolgozott. A pécsi születésű lingvista a gimnázium elvégzése után fizikából és kémiából szerzett doktori címet a Pécsi Tudományegyetemen, azonban későbbi érdeklődése a nyelvek iránt terelődött. Fordított nem csupán anyanyelvről idegen nyelvekre, de idegen nyelvről egy másik idegen nyelvre, saját bevallása szerint 16 aktív nyelvtudással keresett pénzt, így a magyar mellett szikronfordított franciául, németül, bolgárul, angolul, héberül, japánul, kínaiul, latinul, lengyelül, oroszul, olaszul, románul, spanyolul, szlovákul, dánul és ukránul is különböző nyelvekre, emellett további 11 nyelven értette meg a publicista szövegeket. Nyelvtanulási módszereit matematikai egyenletben vezette le, miszerint az eredmény egy hányados érték, ahol ráfordított idő és a szorgalom szorzatát kell elosztani a gátlással, ami a nyelvtanulóban jelen van. Eredményeiről és gyakorlatairól több könyvben is vallott, mint például az 1970-es Így tanulok nyelveket című könyve, amelyben a. következőképpen vallott.  

Fotó: Arcanum/Ország-Világ

“Anyanyelvem csak egy van: a magyar. Az orosz, angol, francia és német a magyarral egyszerre él bennem.”  

Főszerepben szívesen látnám: Kerekes Vica vagy Schell Judit talán Rose Byrne 

Rendeznie kéne: David O. Russell  

Rosalind Franklin 

A majdnem Nobel-díjas Rosalind Franklin sajnos nem úgy végződött, ahogy kellett volna. Gyakran hivatkoznak rá elfeledett hősnőként, nem véletlenül, hiszen a csupán 37 évesen elhunyt tudós rövid élete ellenére is sokat adott a világnak. Munkássága és kutatása elengedhetetlen volt a dezoxiribonukleinsav és a ribonukleinsav szerkezetei felépítésének megismerésében és megértésében, annak ellenére, hogy élete során nem részesült elismerésben kutatásai kapcsán. Az angol kémikus nem csak munkáját tekintve, de magánéletére is igaz volt, hogy kíméletlenül utasított el mindent, amire nincs tudományosan alátámasztható magyarázat, többek között Isten létezését és mivoltát is kritizálta. Már fiatal gyermekként is szkeptikusan állt az egyházhoz és Istenhez is.  
 
“Egyébként is, honnan tudjuk, hogy Isten férfi és nem nő?”  

Sarkos véleménye ellenére nem hagyta el a zsidó vallást és annak hagyományait. Mellőzött karrierje során egy sor társadalmi kérdés felmerül, amire szívesen keresnénk a választ, mint például a szexizmus, a vallás vagy a mentális egészség kérdése. A teljességhez hozzátartozik, hogy film ugyan nem, de egy színházi darab készült Photograph 51 címmel, amelyben a címszerepet Nicole Kidman alakítja.

Forrás: Ann Ronan Picture Library—World History Archive/age fotostock

Főszerepben szívesen látnám: Emma Watson, Emily Blunt vagy Keira Knightley 

Rendeznie kéne: Stephen Frears, Kenneth Branagh vagy Richard Curtis 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra