Kulturpunktúra

2001 Filmodüsszeia - A 20 éves filmajánlók

2021. március 03. - norciuszcolombus

Habár még a számológépemnek sem hiszem el azt a páratlan matematikai számítást, miszerint 2001 20 éve volt, az emlékeimben akárhogy is, de visszasejlenek páratlan 3. osztályos általános iskolás éveim kellemes és rémes emlékei, amelyek viszont igazolják a fent említett kijelentés létjogosultságát. Habár a 2001-es év politikailag és gazdaságilag is meghatározó volt, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hány - akkor még első filmes – filmes franchise került moziban ebben évben, mint például a Harry Potter, a Shrek, a Halálos iramban vagy az A gyűrűk ura sorozatok. Ellenben a közönségsiker, a pénz, a csillogás, és az Oscar-fénye nem tereli el a figyelmünket a 2001-es év igazi gyöngyszemeiről, amelyek szintén eléggé szubjektív értékelés során kerültek fel az alábbi listára. Íme, a 2001-es év jó és rossz filmmorzsái, egyenesen a javából! 

The Wedding Planner 

Kor ide vagy oda, az 51 éves Jennifer Lopez, aki a mai napig kirobbanó formában van, ha kell Super Bowl félidei műsorban mutatja meg, mit is tud, új kozmetikai cégével pedig arra engedi következtetni a nagyérdeműt, hogy eszében sincs még pihennie, közeledő nyugdíjas évei ellenére sem. Lopez nem csupán énekesként, de színészként is bizonyított a kritikusok és a szakma számára is, hiszen alig volt túl pár filmen, 28 évesen máris begyűjthette első Golden Globe-jelölését a tragikus sorsú énekesnő Selena Quintanilla megformálásért, amelyet nem nyert meg, ellenben nyomot hagyott a filmszakmában.  
Filmes karrierje folytatásának egyik terméke a 2001-ben került mozikba tökéletes limonádéfilm, a The Wedding Planner, amiben Lopez mellett Matthew McConaughey-t láthattuk a hősszerelmes szerepében, akiről még jócskán nehéz volt elképzelni, mekkora pálfordulásban lesz része az évtized végére, tekintve, hogy ekkor még nem volt túl a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmeposzon.  
A történetben megismerkedhetünk a főszereplő, egyébként esküvőszervezőként dolgozó Marie-vel (Lopez), aki egy nap mesébe illő módon találkozik a vonzó orvossal, Eddie-vel (McConaughey). A vonzalom kölcsönös, ám később kiderül, hogy Eddie épp egy olyan esküvőn vőlegény, amit nem más szervez, mint maga Marie.  
A film közönségsiker lett, és takaros 95 millió dollárt gereblyézett össze a mozipénztáraknál, habár a kritikusok szétcincálták a darabot. Nem mellesleg az embernek végig olyan érzése van a filmmel kapcsolatban, mintha látta volna már korábban ezt a koncepciót egy másik mozifilmben, így óhatlanul is felsejlik bennünk Julia Roberts képe, amint Dermot Mulroney után szalad, aki viszont Cameron Diaz után lohol. Mindamellett amíg Roberts karaktere egyfajta személyiségfejlődésen megy keresztül, addig Lopez karaktere csupán a barna színű M&M cukorkákat eszi meg.  
Ám, ha megtanuljuk mindezt elengedni, másfél óra szórakozásban lehet részünk, ahol a matematikai számításokra nincs is szükségünk, mivel a korai 2000-es filmajánlókhoz híven a trailer konkrétan az egész film. 

Édes november 

Kevés film tud akkorát bukni, mint az ólajtó. Az Édes november című alkotás viszont ezek egyike. Hiába a remek színészi szereposztás, hiszen a ma már Oscar-díjas Charlize Theron, és korunk egyik legszimpatikusabb színésze embere, Keanu Reeves kettőse játssza a főszerepet, a létező összes Arany Málna-díjra jelölték 2001-ben, mint például legrosszabb remake, legrosszabb női és legrosszabb férfi főszereplő. Ellenben a kritikai és a közönség negatív megítélésével, így 20 év távlatából kijelenthetjük, hogy az egyik legrosszabb, tulajdonképpen valamilyen szinten élvezhető filmjévé nőtte ki magát, a maga esetlenül romantikus módján. 
A történetben adott a régi életét a háta mögött hagyó Nelson, aki a véletlen folytán találkozik Sara-val, és idővel a férfi bele is szeret, ám a lány hirtelen minden kapcsolatot meg akar szakítani vele, és Nelson később rájön, mi is az igazi oka a viselkedésének.  
Tény, hogy egyiküknek karrierjükben sem számít mérföldkőnek az Édes november, viszont esős szombat délutánokra tökéletes kikapcsolódást ígér a film, hiszen a 120 perces játékidő alatt még gondolkodnunk sem kell azon, miért is kezdtük el nézni a filmet valójában.  

Memento 

A film a legelső bizonyítéka annak, Christopher Nolan miként képes kiégetni az elmédet a legmagasabb szinteken. A történet Jonathan Nolan Memento Mori című novelláján alapszik, amelynek főszereplő karaktere az amnéziával küzdő férfi, aki betegsége ellenére is igyekszik kideríteni, mi is történt valójában a halott feleségével, és hogyan is akadhat annak gyilkosai nyomára. A Memento szokatlan módon mutatja be Leonard nyomozását, mivel nem kronologikusan halad, hanem különböző jeleneteket láthatunk, amelyeknek egy része a múltban, egy része pedig a jelenben játszódik. Az akkor alig 30 éves Nolan matematikusokat megszégyenítő módon vezette le a film analitikus vizsgálatát az itt látható videóban, és dobta be minden idők legnagyobb filmes csavarját a játékidő végén. A film több díjat is bezsebelt, köztük két Oscar-díj jelölést is, mint a legjobb eredeti fogatókönyv és a legjobb vágás. A főszerepet játszó Guy Pearce pedig tökéletesen asszisztál a történet dinamikájához, mellette többek között a kulcsszerepekben Carrie-Anne Moss és Joe Pantoliano is feltűnik. A film végére pedig mind a tíz körmünket lerágjuk és döbbenünk rá, hogy amit látunk, az bizony nem a történet vége, de legyen elég ennyi spoiler, addig is nézegessünk diagramokat és ábrákat a filmről, valamint az eredeti filmajánlót 

Bridget Jones naplója 

Noha kevesen tudják, de Renée Zellweger egyik első Oscar-jelölését köszönheti Bridget Jones szerepének, nem beszélve arról az erőfeszítésről, amit a színésznő tett, hiszen vérbeli texasi-ként makulátlan brit akcentust sikerült összehoznia, ami szinte mindenkit megtévesztett. A Helen Fielding regényéből adaptált film forgatókönyvét, aminek alapjául Jane Austen Büszkeség és balítélet regénye szolgál, az ügyeletes romantikus forgatókönyvíró/rendező Richard Curtis és a Büszkeség és balítélet tévésorozatot jegyző Andrew Davies hozta össze Helen Fielding-gel karöltve. A film a szinglikultúra egyik alapdarabjává nőtte ki magát a Szex és New York-kal együtt, ám a maga ártatlanságával teljesen más üzenetet képvisel a 2001-es film.  
A 32 éves Bridget, akit az anyja még mindig tizenéves tinédzsernek kezel, hiába próbál boldogulni a párkapcsolati és a szakmai életében, valahogy soha nem jut előrébb. Amikor viszont azt hiszi rátalált a boldogságra, nem is érhetné nagyobb meglepetés, amikor kiderül mindennek az ellenkezője. Nem beszélve a kellemetlen Mr. Darcy-ról, aki immáron 25 éve tiporja a szíveket.  
A parádézó Renée Zellweger mellett Hugh Grant és Colin Firth viszi a hátán a filmet, előbbitől felüdülés végre egy más karakterben viszont látni, ami távol áll a Négy esküvő és egy temetés “balekjától’, utóbbi pedig tulajdonképpen ugyanazt nyújtja, amit annak idején láthattunk tőle a Büszkeség és Balítélet folyamán.  
Bridget Jones igazi ikonná nőtte ki magát, bemutatása idején pedig nem csupán kritikai, de anyagi sikert is elkönyvelhetett, hiszen több, mint 280 millió dollárt termelt a mozipénztáraknál.   

Lovagregény 

Ha valami, akkor a Lovagregény című filmre igaz, hogy nem kell túlzottan izgalmas történet ahhoz, hogy magával ragadja a film a nézőt. Ehhez elegendő a néhai Heath Ledger, Paul Bettany és Shannyn Sossamon, akik visszanéznek ránk a filmvászonról egy romantikus kalandregény keretében, ami a 132 perces játékidő alatt teljesen kikapcsolja a nézőt. A könnyed darab a XIV. Század lovagkorába kalauzolja vissza a nézőt, ahol a lovagi szolgálatait teljesítő William egy hazugság folytán a lovagi tornákon kezd el részt venni, és sikert sikerre halmoz. Ám a semmiből felbukkanó lovag rövid idő alatt szerez hírnevet, ugyanúgy ahogy ellenségekre is szert tesz.  
A Brian Helgeland rendezett film modern stílusban mutatja be a lovagi kor fénykorát, hiszen olyan előadóktól hallhatunk dalokat filmzene gyanánt aláfestésként, mint a Queen, az AC/DC, Eric Clapton vagy David Bowie.  
Habár lényegében semmilyen rangosabb díjra nem jelöltél, és különösebb kritikai sikert sem aratott, közönségsikerként lett elkönyvelve, hiszen több, mint 100 millió dollárt hozott a konyhára. Heath Ledger fesztelen játéka szinte könnyeket csal az ember arcába, nem beszélve arról, hogy ez a szerep hozta el az átütő sikert a ma már brutálisan sikeres Paul Bettany számára.  

A.I. - Mesterséges értelem 

A film a személyes Top 10-es listám egyik előkelő helyén szerepel, amelyben azokat a filmeket gyűjtöttem össze, amelyeket soha az életben nem akarok még egyszer látni. A történeten eredetileg Stanley Kubrick kezdett el dolgozni még a 1970-es években, ám csupán közel harminc évvel később vált mozifilmmé. A történet ötletét egy 1969-es novella adta, amit az angol fantasy-író, Brian Aldiss publikált a Harper’s Bazaar hasábjain.  
A jövőben játszódó sztori egy humanoid robotfiú életét követhetjük nyomon, aki minden áron el akarja nyerni azt a szeretetet, amiben egyszer sem volt része, így Pinokkióhoz hasonlóan soha nem lehetett igazi kisfiú.  
Spielberg tökéletesen kivitelezett darabjában a 11 éves Haley Joel Osment mutat be hihetelen játékot, mellette pedig Jude Law, Frances O’Connor és William Hurt emeli a film színvonalát. Az A.I. kritikai, anyagi és közönségsikert ért el, nem csupán 230 millió dollárt zsebelhetett be a pénztáraknál, de több Golden Globe-; illetve két Oscar-jelölést is strigulázhatott a listáját, mint a legjobb vizuális effektekért járó jelölés, illetve legjobb filmzene kategóriában is nominálták a legendás John Williams munkája nyomán. Az A.I.-t egy 2016-ban, a BBC által tartott szavazáson a XXI. század 83-dik legjobb filmjének szavazták meg, megelőzve olyan filmeket, mint a Spotlight, a Toni Erdmann, az A zongorista, vagy a Némó nyomában. A kíváncsiak kedvéért a lista itt érhető el 

Dr. Szöszi 

Az Amanda Brown azonos című regényén alapuló kasszasiker film, a Dr. Szöszi Elle Woods történetét mutatja be, aki a barátjával való szakítás után beiratkozik ugyanarra az egyetemre, amire exe, azzal a céllal, hogy visszaszerezze őt. Ám végül kénytelen bebizonyítani a környezetének, hogy ő bizony nem az a tipikus szőke liba, akinek hiszik.  
A főszerepben a film forgatásakor alig 25 éves Reese Witherspoon köszön vissza ránk, aki hitetlenül jól játssza az idegesítő archetípust. Mellette kisebb szerepekben tűnik fel Luke Wilson, Raquel Welch, Selma Blair és Victor Garber is. A film viszonylagosan alacsony költségvetésből készült el, ellenben 118 millió dollárt zsákolt be a mozipénztáraknál, valamint az évek alatt kitermelt egy folytatást, egy spin-off filmet, valamint egy musicalt is. Nemrégiben jelentették be, hogy elkezdték a Dr. Szöszi harmadik részénének előkészületeit, amelyre Reese Witherspoon mellett Mindy Kaling és Jennifer Coolidge is rábólintott.  
A filmet leginkább azoknak ajánlanám, akik egy elkeseredett pillanatot élnek meg az életükben szakmailag. A Dr. Szöszi a maga naiv módján próbálja meg velünk elhitetni a hollywood-i klisét, miszerint mindegy honnan jössz, az álmaid elérhetőek. Habár a való életben nem mindig megy ez olyan könnyen a halandó emberek számára, reménykedni szabad és igenis kell.  

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra