Kulturpunktúra

A Tenet, amit jelent és minden Nolan film

2020. augusztus 29. - norciuszcolombus

Egy hosszú nap után voltunk, a héten közel 60 óra munka után az ember hajlamos elfelejteni hányadika is van ma, mivel egymás után telnek azok.

Viszont aznap pontosan tudtam milyen nap van. Eljött a nap. Az a nap, amit túlzás nélkül egy éve vártam, az a nap, amiről azt hittem sosem érkezik el, mivel annyi és annyi új időpontot kapott ennek hivatalos bemutatása, hogy kezdtem szinte elveszteni a reményt azzal kapcsolatban, hogy végre saját szemmel is láthatom. Ellenben akkor, abban a pillanatban elérkezett. Ahogy remegve tartottam a készülékem, hogy a jegykezelő beolvassa QR-kódot, éreztem, nem vagyok ugyanaz az ember. Éreztem, ahogy az ereimben  szétfröccsent az adrenalin, amit a kései 20:30-as vetítés okozott. Besétáltam a sorok között a székemhez, és a fél órás reklám/ajánló után végre elkezdődött. Hogy őszinte legyek, az első jelenet közben én voltam az egyetlen idióta, aki sírt a film kezdetén. Noha, nem azért, amit láttam, hanem azért, amit éreztem. Nem próbáltam meg gondolkozni rajta, csak átadtam magam az élménynek. A nap, amikor a saját szememmel láthattam a filmet, amelyre az egész világ várt: a Tenet-et.   

tenet-imax-prologue-700x321.jpg

Forrás: slashfilm.com/tenet-imax-prologue/Chris Evangelista

Az angol rendező, Christopher Nolan minden eddigi alkotásánál nagyobbat dobott a Tenet-tel, hiszen ez a direktor legdrágább alkotása, a maga 200 millió dolláros költségével, amely magában foglalta egy Boeing 747 megvásárlását és elpusztítását is. Nolan saját bevallása szerint közel 7 évig dolgozott a forgatókönyvön, amivel szinte, túlzással állíthatjuk, hogy egy új stílust alkotott: a spy-fiction kategóriát. Nehéz a filmről elvárások és spoilerek nélkül beszélni, így hát az Aurea mediocritas-t választva, bármilyen nyomás nélkül összegyűjtöttem néhány kedvcsinálót azoknak, akik még nem látták a filmet, külön ügyelve azokra, akik még soha nem láttak egyetlen Christopher Nolan filmet sem! 

1.) Minden Christopher Nolan film 

Nos, mielőtt belemennénk jobban az aktuális filmünk érdekességeibe, fontos leszögeznünk egy dolgot: minden Christopher Nolan film nehéz. Fontos, hogy minimum egy kávé, vagy bármilyen energiaital legyen bennünk annak érdekében, hogy a figyelmünk ne lankadjon a film előre haladta során, mert minden egyes pillanat és részlet számít. Az alkotásai egyik legfőbb hozzávalója, a középkorú főhős, aki valamilyen oknál fogva tragikus módon elvesztette a feleségét, ahogy azt láthattuk az Eredet, a Tökéletes trükk, a Csillagok között, illetve a sikert hozó Memento című filmek során. Egyúttal humoros is részlet is megjegyezni ezt, hiszen feleségével Emma Thomas-szal közösen hozták össze ezen filmeket, és alapították meg közös produkciós cégüket is, a Syncopy Inc.-et. Az idő fogalma egyedi módon kerül értelmezésre Nolan forgatókönyveiben, ellenben mindig jelen van, és fontos szerepet játszik, hiszen vagy a néző számára lesz fontos, ha retrospektív módon mesélik el a sztorit (MementoFollowing), vagy ha a főhősre rendkívül hat az idő múlása (Eredet, Csillagok között). A Memento című film alapötlete Jonathan Nolan-től, a rendező testvérétől származik, ami egy rövid történetet mesél el egy férfiről, sérült a rövidtávú memóriája, és próbál a kérdéseire választ találni. Nolan stílusosan 18 percen keresztül magyarázza el a történetet, és analizálja, majd egyedüli módon ábrázolja is a film kronológiáját az akkor mindössze 30 éves rendező. 

2.) A Sator-négyzet 

Szokatlan címe ellenére kevesen tudják, hogy nem Nolan fejéből pattant ki a Tenet szó. Ehhez kötődik az úgynevezett mágikus Sator-négyzet, amelynek eredete és jelentése továbbra is lázban tartja a kutatókat. A Sator négyszert egy latin nyelvű palindrom, amelyet 25 betűből alkottak meg ötször ötös sorokban. A szavak a SATOR (jelentése: mag, vetés), AREPO, TENET (jelentése: birtokolni, tartani), OPERA (jelentése: munka, működés) és ROTAS (jelentése: kerék), amelyekből négyet tulajdonítanak értelmes, latin szónak, az AREPO jelentése viszont máig nem tisztázott. A szöveget, akár függőlegesen, akár vízszintesen olvassuk, ugyanazokat a szavakat kapjuk vissza. Sokáig tartották egyfajta középkori találmánynak, ám később keresztény templomokban is fellelni vélték a Sator-négyzetet, így összefüggéseket próbáltak keresni a vallás és az ábrázolás között. A tudósok észrevették, hogy a PATERNOSTER szóval kapcsolatban állhat az ábrázolás, és bibliai utalásokat próbáltak keresni, hiszen a görög keresztbe állítás során az A, mint alfa és az O, mint omega betűk maradtak ki. Később azonban az 1920-as években Pompeii-ben találtak hasonló leleteket, amelyek még az ottani kereszténység megjelenése előttről voltak származtathatóak, így megbukott a vallással kapcsolatos elmélet, ám a tudósok szerint feltételezhető, hogy már az ókorban is ismeretes volt a Sator négyzet. Egyesek misztikus, gyógyító erőt tulajdonítottak a Sator-négyzetnek, amelyet számos helyen felleltek a régészek, mint például, Olaszországban, Szíriában, Franciaországban vagy Angliában.  

sator_square.jpg

Forrás:www.diptygueparis-memento.com

A film során mind az öt szónak kiemelt jelentősége van, kissé túlozva állítható, hogy aki rátekint a Sator-négyzetre, az egész filmet látja maga előtt. 

3.) John David Washington  

letoltes_4.jpg

Forrás: Valery Hache / AFP / Getty Images

A filmben főszerepet kapott, John David Washington szinte adu-ász kártyával kezdte az életét, hiszen édesapja nem más, mint az Oscar-díjas, hollywood-i előkelőség tagja, Denzel Washington. Habár fiatal színész olyan nevek mellett dolgozhatott, mint Dwayne Johnson, Spike Lee, Adam Driver, Robert Redford és immáron Christopher Nolan, nem színészként kezdte pályafutását, hiszen 2006 és 2012 között az amerikai futballjátékosként szerezte kenyerét. Összesen 4 évet játszott profiként a Sacramento Mountan Lions csapatában, ám 2012-ben az évad közepén hirtelen, minden előzmény nélkül megszüntették a csapatot. A színészkedéshez 2015-ben tért vissza az HBO saját gyártású sorozatában a Ballers-ban, ahol stílusosan egy amerikai futballjátékost alakított Ricky Jerret karaktereként. A sportsorozat 5 évadot élt meg, Washington számára pedig egyenes utat jelentett a Spike Lee-féle BlacKkKlansman főszerepéig. A mozi nemcsak a kritikusok és a közönség tetszését nyerte el, de John David Washington számára egy Golden Globe-, és egy SAG jelölést is hozott.  

4.) Michael Caine 

Ahogy a szociális hálónkat pár éve felrobbantotta a Bacon-szám fogalma, úgy a Christopher Nolan filmek értékelési skáláját is egy új mértékegységgel kell értékelnünk. Ez az értékegység pedig maga, a különc angol színész, Michael Caine. A színész Nolan filmjeinek 72%-ban vett részt, holott saját bevallása szerint, a Tenet forgatását és a forgatókönyvet is annyira bizalmasan kezelték, hogy Nolan nem is adta oda Caine-nek a script-et, hogy elolvassa, csupán a dialógusokat, amelyekben Caine szerepelt.  

 

https_fansided_com_files_2020_07_mv5bmjawnziyntaxml5bml5banbnxkftztcwotuzndmymw_v1_sy1000_cr0015031000_al.jpg

Forrás:www.fansided.com

“Körülbelül egy napot forgattam, megkaptam a szövegemet, felvettük a jeleneteimet John David-del, és ennyi volt.” 

Caine egyfajta kabbalaként van jelent a rendező filmjeiben, hiszen a közösen készített filmjeik mindegyike kasszasiker volt, összességében a 8 együttes mozijuk közel 1 milliárd dollárt hozott a pénztáraknál.  

“Úgy gondolom a Tenet során nem is volt választása, hogy belerakjon-e a filmbe vagy sem. A Dunkirk-ben csupán a hangomat hallhatták, ellenben az elsők között szerepeltem a stáblistán.” 

A trendet és a hagyományt Caine nem, ellenben Hans Zimmer megszegte, hiszen Nolan ügyeletes zeneszerzője egy másik, szintén nagyon várt projekthez szerződött le, nem máshoz, mint Dennis Villeneuve-höz és a Dűné-hez. Zimmer saját bevallása szerint nagy vágya teljesült azzal, hogy részt vehet a forgatásban, hiszen a film alapjául szolgáló Frank Herbert könyv lelkes rajongója. Nolan így nyugodt szívvel adta le voksát a Tenet kapcsán a friss Oscar-, és Grammy-díjas zeneszerző, Ludwig Göransson mellé, aki fiatal kora ellenére szép karriert tudhat maga mögött. Az Akadémia a Fekete párduc révén díjazta a legjobb eredeti filmzene kategóriájában, míg a Grammy-díjat Donald Glover-rel karöltve vehették át a This is America kapcsán. A film főcímdaláért egyébként Göransson produceri tevékenysége mellett Travis Scott felel. 

 

A film bemutatása az első nagyszabású próbálkozás a covid-pandémia közepette, amely “visszacsábítani” próbálja a nézőket a mozik soraiba. Tekintve, hogy a film több, mint 200 millió dollárból készült, a helyzetre való tekintet nélkül körülbelül 500 millió dollárt kellene hoznia a pénztáraknál annak érdekében, hogy profitot termeljen a film. A film az első öt napos bemutatása során a stúdió 30 millió dolláros bevétellel kalkulál, ami igencsak elmarad a félmilliárd dolláros értékhatártól. A film bemutatóját háromszor halasztották el a covid miatt, és azt sem jelenthetjük ki teljes biztonsággal, hogy a legalkalmasabb alkalom volt arra, hogy bemutatásra kerüljön a film, annak érdekében, hogy nyereséget termeljen. A tengerentúlon csupán szeptemberben kerül bemutatásra a Tenet, amely még javíthat az eredményen, hiszen a hivatalos Wikipédia oldal szerint eddig nagyságrendileg 700 ezer dollárt hozott a film. A Tenet bemutatása mellett azonban bizakodásra adhat okot, hogy más nagyszabású, várva várt mozik is hamarosan bemutatásra kerülhetnek, így például a Mulan, a Wonder Woman 1984, a Fekete özvegy és az új James Bond film a No Time to Die is.  

 

k68nplbist6np96jmtxmzijevca.jpg

 

Végítélet: A Tenet-re 5 nagyon érzékeny és komoly Michael Caine-t adok az 5 nagyon érzékeny és komoly Michael Caine-ből

 

Források: https://www.flickeringmyth.com/2020/04/tenets-michael-caine-jokes-christopher-nolan-has-to-cast-him-in-movies-even-if-there-are-no-parts-for-him/

https://www.indiewire.com/2020/03/michael-caine-tenet-christopher-nolan-plot-1202217547/

https://fansided.com/2020/07/20/nolan-michael-caine-characters-ranked/

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra