Kulturpunktúra

A pókerhercegnő, a rum és az eper

A póker legirrelevánsabb kérdése: Molly-nak igaza van abban, hogy rum és eper illatú a galaxis közepe?

2020. január 12. - norciuszcolombus
887187664_jpg_0.jpgMolly Bloom    Fotó: Jeff Spicer/Getty Images

Valamikor, még hajdanán 3 évvel ezelőtt is tisztában voltam azzal, hogy Aaron Sorkin az egyik legzseniálisabb író és rendező a mai filmiparban.

Első rendezéséről mit sem tudtam, ám izgatottan ültem be a moziterembe, unokatesómmal karöltve, csak annyi infóm volt a filmről, hogy Jessica Chastain a főszereplő, aki egy Molly nevű lányt játszik. Azt hittem drogról és hanyatlásról lesz szó, már csak a név miatt is, de nagyobbat nem is tévedhettem volna, hiszen egészen mást adott a film, mint amire vártam. Elenyészve kapcsolódott a történethez a drog, mégis felemelő érzéssel távoztam a mozi kijáratán két órával később. Ez az Aaron gyerek érti a dolgát, de mégis szöget ütött a fejembe: ki is az a Molly Bloom, és eddig miért nem ismertem ezt a sztorit? (Nem spoilerezek, hiszen aki nem látta, úgy tehet szívességet nekem, ha sürgősen megnézi) Hazaérve, felcsapva a laptopot rögtön be is pötyögtem a címet: Molly’s Game. Valahol itt kezdődhetett az az olimpia negyedik helyezés számomra.  

“Amikor először találkoztam Aaron Sorkinnal, az életem meglehetősen borús volt. Teljesen össze voltam törve, bűncselekmény elkövetése miatt elítéltek, a hírnevem romba dőlt, és a legrosszabb az egészben az volt, hogy csak magamat hibáztathattam emiatt.”  

bloomsorkinchastainshutterstock_9290126ai.jpg Molly Bloom, Aaron Sorkin és Jessica Chastain   Fotó: Erik Pendzich/REX/Shutterstock

 

Molly Bloom, korábbi sísportolót, írót, vállalkozót 2014-ben ítélte egy év próbaidőre, 200 óra közösségi munkára, és 1000 dollár bírság megfizetésére az Egyesült Államok bírósága, miután bűnösnek vallotta magát a 33 vádpontban, amelyek között szerepelt pénzmosás vádja, és illegális sportjátszmák szerevezése is. A Póker hercegnő - ahogy az amerikai bulvárlap hívta - ténylegesen elvesztett mindent, többször is kihallgatta az FBI, és a hagyományos értelemben vett jelentésében újra kellett kezdeni az életét, mindössze 34 évesen. De mi is történt igazából, és hogyan vált Molly Bloom áldozatból túlélővé?  

Bloom nagyon fiatalon, 26 évesen vált hírhedtté és sikeressé az amerikai legbelsőbb körökben, amikor pár év alatt szerencsésen megalapította saját vállalkozását, amely zömében pókerjátszmák szervezésével és lebonyolításával foglalkozott. A siker mondhatni a garantáltan a vérében volt, hiszen testvére Jeremy Bloom, profi síelő, az egyetlen atléta a sporttörténelemben, aki részt vett a Téli Olimpián, és az NFL-be is beválogatták. Síelőként hatszoros világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok és tizenegyszeres világkupa aranyérmes szériát tudhat magáénak, édesanyjuk szintén síelő és síedző, míg édesapjuk pszichológusként dolgozott. 

“A családom minden tagja rengeteget tett le az asztalra, én pedig ebbe születtem. Ott voltak a testvéreim, akikre néha úgy néztem, mint valami kis szuperhős szörnyekre, és követték az irányt... Mindenben jobbak voltak nálam, én meg csak egyre csak azon kezdtem el gondolkozni, mihez kezdjek magammal? Így jött először a síelés...” 

 
A síkarrier egy baleset miatt ketté tört, így a jogi egyetem helyett Los Angeles felé vette az irányt, hogy választ kapjon a fiatal felnőttek egyetlen, nagy kérdésére: Mi legyek?  
A Póker hercegnő korábbi főnöke Darin Feinstein, a legendás Viper Room társtulajdosona volt, így kerülhetett be Bloom a hírességek krémjébe, ahol eleinte felszolgált a játékosoknak, és azért felelt, hogy jól érezzék magukat. A hely már csak azért is ismeretes, mert a hajdani színész River Phoenix ebben a klubban vesztette életét a 90-es években egy Halloween buli alkalmával, másrészt 10 évig a hely tulaja nem más volt, mint Johnny Depp.Viper Room garantáltan hemzsegett a hírességektől Hollywood-tól a befektetőkig, a zárt falak mögött pedig az asztalokon a pókerjátszmák alkalmával több tízezer dollár cserélt gazdát. Miután Bloom elvette a játék szervezését Feinsteintől és a Viper Roomtól, saját kezébe vette az irányítást, immáron vállalkozóként, új helyszínen új menetrend szerint kezdte szervezni a játszmákat. Ben Affleck, Alex Rodriguez, Tobey Maguire, Macaluay Culkin, Pete Sampras: csak néhány név, akiknek a neve kiszivárgott az üggyel kapcsolatban, akikről garantáltan lehet tudni, hogy a Bloom által szervezett játszmákon és partikon rendszeresen részt vettek. Ez idő alatt képezte magát a pókerrel és az üzleti élettel kapcsolatban is, ekkor mindössze 23 évesen.  

leo_tobey.jpg

Tobey Maguire és Leonardo DiCaprio    Hubert Boesl/picture-alliance/dpa/AP Images 


“ Tobey Maguire, ő volt a gonosz az én történetemben” 

 

Tobey Maguire szintén rendszeres látogatója volt a Viper Room-beli játszmáknak, ahogy a Bloom által szervezett pókerestéknek a Four Seasons-ben. A színész a bulvár előtt sem csinált nagy ügyet abból, ha a paparazzik lencsevégre kapták egy-egy las vegasi este során a pókerasztal mellett, emellett köztudott volt róla, mennyire rajong a játékért. Bloom elmondása szerint a színész megszállottja lett a játéknak, és a háttérben próbálta Bloom tudta nélkül úgy alakítani a pókert, hogy a legvégén ő legyen a győztes, összebeszélt és össze játszott a játékosokkal. A feszültség és az ellentét tovább nőtt, ami azt eredményezte, hogy kirakták a játék szervezéséből, így Bloom nélkül folytatták tovább Los Angelesben.

A 2007-2008-as gazdasági válság sem tántorította el a Póker hercegnőt attól, hogy a szerencséje kovácsa legyen, és New Yorkba költözött. Igaz, a város nem hemzsegett a hírességektől és filmcsillagoktól, de itt van valami, ami LA-ben nincs: a Wall Street. Bloom addig házalt és törtetett, amíg összehozta a játszmát, ami saját elmondása szerint ötször nagyobb eseménynek számított, mint a Viper Room-beli kártyázgatások. Tudta, hogy csak úgy szólhat nagyot, ha tényleg nélkülözhetetlenné teszi magát a pókerjátszmák során, tanulva az esetből Los Angelesben, így amellett, hogy a játék szervezője, tulajdonosa, és alapítója is volt, ő maga vált a bankká is, amivel hitelezte és garantálhatta a játszma kimenetelét és sikerét. A póker és a játék megszállottjává vált, a saját határait és az amerikai alkotmányt feszítve a több tízezer dolláros beugrókat több milliós tételek váltották fel, a Bloomra nehezedő feszültség pedig függőség és drog formájában talált megváltást.  
A 2000-es évek végén járunk, mikor Bloom játékai mennek mind a nyugati, mind a keleti parton, viszont az események nem alakulnak zökkenőmentesen. Két oldalról is felkerül az FBI nyomozásában és körözésében a neve. Bloom játszmáira szervezett rajtaütést is szerveztek, 2010-ben, ahol összesen 125 embert tartóztattak le egyszerre LA-ben és New Yorkban egyaránt. Bloomnak bevett szokása volt a játékosait átvilágítani, ami egy szigorú háttérellenőrzésnek felelt meg, ő döntött arról, ki játszhat és ki nem vehet részt a partikon, a vesztét pedig pontosan ez okozza. Új belépőként olasz játékosokat enged az asztalhoz, akikről később kiderül, hogy az New York történetének legnagyobb egészségügyi biztosítási csalássorozata mögött állnak, többszáz millió dollárt sikkasztottak el, a háttérben az orosz maffia irányításával. Másrészt, egy Bradley Ruderman nevű vállalkozó és befektető elleni csődeljárás során említik meg Molly Bloom nevét, ami pedig csak erősíti a gyanút, hogy Bloom-nak köze lehetett az orosz és az olasz maffia tevékenységéhez. Ruderman rendszeres résztvevője volt a játéknak, Ponzi sémára alapozott vállalkozása 2011-ben bukott el. Mint később kiderült, Ruderman, aki a filmben és a valóságban is a Béna Brad becenevet kapta, és köztudottan rémesen játszott pókert, a játszmákat egyfajta befektetési lehetőségnek látta. A részvevőket a pókerjátszmák alkalmával győzte meg, hogy fektessenek a cégébe, ezáltal megkárosítva őket. Bloom-ot a nyomozás során megvádolják azzal, hogy részt vett a csalásban, többek között pénzmosás és zsarolás vádjával is.  
Az FBI felajánlja Bloom számára, hogyha vall az orosz maffia, a hírességek és a befektetők ellen, akik említésre kerültek a nyomozás során, ejtik a vádakat, és visszaadják a pénzét, viszont nem fogadta el a feltételeket, így valószínűsíthető volt, hogy minimum 10 év börtönnek néz elébe. 

jessica_chastain_molly_game_new_york_premiere_dhucmczkev8l.jpgMolly Bloom és Jessica Chastain       Fotó:Mike Coppola/Getty Images North America


“Két évembe telt mire megírtam a könyvet. “ 

 

Könyvét 2014-ben kiadták, saját elmondása szerint több tucat kiadónál járt, míg végül publikálták a művet. Bloom egy év próbaidőt kapott, és egy új lehetőséget az életre. Többek között soha nem szavazhat, és soha nem utazhat Kanadába sem, ami ironikus, tekintve, hogy a róla forgatott filmet teljes egészében Toronto-ban forgatták, és a bemutatóját is itt tartották. Az eseményen sikerült megjelennie egy nem szokványos vízum segítségével.  A film 2017-ben még egy Oscar jelölést is begyűjtött, a számos kritikai elismerés mellett. Bloom élete a film után szerencsésen alakult, hiszen tavaly ősszel házasodott meg és boldogan élnek míg...  

A története két pólusú hiszen egyrészt állíthatjuk pesszimistaként, jó magyar szokásunkhoz híven, hogy bármilyen jól is alakulnak a dolgaid, biztos, hogy lesz, ami elrontja az összképet. Más irányból megközelítve - amelyhez próbálok idomulni, minden egyes alkalommal – mindegy, hogy mennyire rossz helyen vagy most, a jövőben csak felfelé ível az utad.  
 
(A címben szereplő rum és eper illatú univerzumközép a filmben hangzik el Jessica Chastain szájából. Utána olvastam a dolognak, és igencsak kijelenthető, hogy az univerzum közepének feltételezhetően epres rum illata van a C3H6O2 formulától, ami az etil-acetát vegyület.) 

 

Források: http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/mollys-game/
https://www.npr.org/books/titles/572242745/mollys-game-from-hollywoods-elite-to-wall-streets-billionaire-boys-club-my-high-
https://www.npr.org/2018/01/06/572044495/molly-bloom-and-aaron-sorkin-on-the-real-story-behind-molly-s-game?t=1578829466121
https://www.youtube.com/watch?v=EaA9w7zeWfE
https://www.youtube.com/watch?v=nAgNfwimlYc&t=1313s
süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra