Kulturpunktúra

1975 után szabadon - Ratched

2020. szeptember 27. - norciuszcolombus

Forrás: Ratched/Netflix

A legutálatosabb női karakterként vonult be a filmtörténelembe, akit Amy Dunne-nál, Alex Forrest-nél és a “Tortúrás” Annie Walkes-nél is jobban megvetünk, jelenléte a filmvásznon ösztönös ellenszenvet vált ki a nézőben. A szerepért cserébe Louise Fletcher-t a Filmakadémia tüntette ki a 48-dik Oscar-gálán, a film pedig, amelyben Jack Nicholson-nal játszott együtt, mind az öt fő kategóriában győzedelmeskedett 1976-ban. A filmet a legendás Milos Forman rendezte, az alkotás pedig, a Száll a kakukk fészkére, minden idők egyik legjobb darabjaként vonult be a köztudatba, amely mellett a mai napig nem lehet szó nélkül elmenni. Az American Horror Story, a Glee, a Kés alatt és számtalan más sorozatért is felelős, Ryan Murphy vezetésével készítették el a szóban forgó karakterről, Mildred Ratched nővérről szóló sorozatot, a Ratched-et, amely egyfajta előzménysorozatként is értelmezhető.Ratched szeptember 18-án debütált a Netflix-en.  

A remek színésznő, Sarah Paulson a 2010-es évek végére eljutott karrierje reneszánszáig, hiszen nem volt olyan év, hogy ne találtuk volna a nevével szemben magunkat, legyen szó akár mozifilmről (Glass, Ocean’s 8), akár televízióról (American Horror Story, American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy). Annak ellenére, hogy interjúiból és nyilatkozataiból megállapíthatjuk, hogy a magánéletben néha kínosan és flúgosan viselkedik (elég például Madonna fotóbombára gondolni), kétségtelenül remek humora és kivételes tehetsége van, ám a színésznő munkái távol állnak a vígjátékoktól, és rendre drámai, komolyabb felkészülést igénylő szerepekben láthattuk karrierje jórészében. Nincs ez másképp a Ratched sorozat kapcsán sem, ahol a címszerepben brillírozik. A 8 részes évad nem nélkülözi a néha sokkoló és meghökkentő jeleneteket, ahogy pedig a történet halad előre, egyre durvább és váratlanabb események követik egymást.  

A sorozat során megismerkedünk Mildred Ratched nővérrel, akiről első látomásra is meg tudjuk állapítani, hogy valami nincs rendben vele, erről később pedig meg is bizonyosodunk, hiszen mesterien manipulál minden embert a környezetében, átlát rajtuk, és ki is használja az esendőségüket, azért, hogy a saját céljaihoz közelebb juthasson, ami nem más, minthogy kiszabadítsa a gyilkosság miatt bezárt öccsét. A sorozat során egy olyan jelenet sincs, amely ne lenne maximálisan kihasználva, a képkockák színes látványvilága pedig erős kontrasztban áll a történet sötét tónusával. A Trónok harcához hasonlóan hullanak a szereplők a sorozat előre haladta során - amelyből még három évadot minimum terveznek forgatni -, brutálisabbnál brutálisabb gyilkosságoknak lehetünk szemtanúi, amelyek hol szándékosak, hol pedig a véletlennek köszönhetően válnak áldozattá a karakterek. A Ratched mellőz mindennemű finomkodást és kedveskedést, a címszereplő pedig mondhatni érzések nélkül söpör félre mindent, ami lényegtelen, azért, hogy éppen egy gyilkosságot ússzon meg, vagy egy holttestet rejtsen el, ezek a módszerek pedig mind továbbra is egy célt szolgálnak: Edmund kiszabadítását.  

A sorozat egyik különlegessége, hogy hagyományos értelemben vett pozitív szereplő nincs a történetben, sokkal inkább esendő emberekkel találhatjuk magunkat szemben. Magát Ratched-et is kísérti a múltja, amelytől kénytelen szabadulni és elfelejteni, ennek érdekében pedig mindent bevet, hogy pontot tegyen a végére. A sorozat nézője sokszor megkérdőjelezi a Paulson által alakított karakter őszinteségét, mivel az a manipuláció, amit szinte minden egyes emberen alkalmaz a környezetében, és azt kérdezi magától, hogy vajon most igazat mond, vagy épp ellenkezőleg. És épp itt a csavar: akármennyire is manipulatív és szadista a karakter, egy dolgot bizonyossággal állíthatunk, hogy Ratched minden, amit mond igaz, ám az más kérdés, hogy mennyit is árul el a valóságból, és hogy ezt mikor is teszi, mivel számára az időzítés nagyon fontos. A szereplők életébe pedig Ratched valamilyen úton szándékosan vagy sem, de beleszövődik és nyomot hagy maga után súlyos következményekkel. A főszereplő jellemfejlődésen vagy változáson nem megy keresztül, ellenben sokkal inkább elindul azon az úton, hogy azzá az emberré váljon, akit már a Száll a kakukk fészkére történetében megismerhettünk. Nem szabad elfelednünk, hogy a Ratched 1947-ben játszódik, míg a film egy közel 20 évvel később történetet dolgoz fel.  

Ryan Murphy nem eltitkolt szándéka, hogy a sorozatot a végén a történetet finoman átvezesse a filmbe, legalább is oda, ahol az kezdődik, így jó esély van arra, hogy felbukkanjon McMurphy karaktere is a széria során. Kétségtelen, hogy Paulson brillírozik a szerepben, egyfajta nyugtalanság jellemzi a karakterét, amely rányomja a pecsétet a sorozat hangulatára, de a mellékszerepekben is feltűnnek remek színészek, mint Finn Wittrock, Vincent D’Onorfio, Rosanna Arquette, Cynthia Nixon és Sharon Stone is. A történet befejezése egy nem várt fordulattal ér véget, ám nem került pont az elintézetlen ügy végére, így minden bizonnyal kilátásban van a következő évad forgatása is, ám a pandémia miatt ennek kezdete még kérdéses. 

A sorozat röviden összefoglalva: 80% Sarah Paulson, remek színészek, megannyi kegyetlenség, amit nem tudunk nem nézni, és várva várt váratlan fordulatokkal tarkított remek sorozat, amely megér egy darálást 23 óra után. 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra