Kulturpunktúra

A Netflix-mélypont: Cuties és a "WAP-generáció"

2020. szeptember 14. - norciuszcolombus

Habár, a francia film eredeti címe, Mignonnes, ebben az esetben szó sincs aranyos, sárga figurákról, hanem 11 éves lányokról, akik a filmben twerkelnek, gyilkosságot próbálnak meg elkövetni, fiatalkorúként próbálnak elcsábítani idősebb férfiakat, annak érdekében, hogy megússzanak egy büntetést, férfi nemi szervekről néznek képeket, dicsőítik a lopást, és mindemellett a főszereplő lány következmények nélkül ússza meg az egészet. Rendben, elfogadom, hogy ez így egyszerre kicsit sok, viszont tény, hogy a közel másfél órás játékidő során nem tudja a néző, hogy most a képernyőt nézze, vagy a falat, ahogy szárad rajta a festék. A film egy 96 perces kényelmetlen fészkelődés, aminek az alapötlete nem is lett volna olyan rossz (tekintve, hogy a film kritikai sikernek örvendett a bemutatása előtt), ám a kivitelezés során, főleg a hiperérzékeny tengeren túli közönségnél (lsd: személyiségi jogi aktivisták, etc.) durván kicsapta a biztosítékot, érthető módon. A Cuties trailere soha nem látott negatív kommentrengeteget és hullámot indított el, így sikerült minden idők 48-dik legdislike-oltabb videójaként bevonulni a mainstream történelembe, hiszen több, mint 1,7 millió dislike-nál tart, az IMDb-n pedig sikerült egy 1,9-es értékelést összekaparnia.

A film rendezője és forgatókönyvírója, a francia-szenegáli César-díjjal kitüntetett művésznő Maïmouna Doucouré történetével alapból nem is lenne semmi baj. Adott egy 11 éves lány, Amy, aki a mélyen muszlim vallású családja akarata ellenére, és a hagyományokat félbeszakítva szeretne kitörni a környezetéből. A Szenegálból Franciaországba költözött család az új környezetben pedig szintén követik a vallási hagyományokat.

Édesanyja Mariam, aki mondhatni egyedül neveli lányát, a férje egy nap hirtelen bejelenti, hogy mellette egy másik nőt is feleségül fog venni, amit nőként és muszlimként kénytelen elfogadni, akármennyire is harcolni akarna ellene. Amy a a családi nyomás elől is elmenekülve keresi a vigaszt az új iskolában megismert barátainál, akik egy teljesen más világba vezetik be, amelyet korábban soha nem tapasztalhatott meg. A barátai táncolnak, rövidebbnél rövidebb szoknyákat hordanak, színesebbnél színesebb hajakat viselnek, olykor pedig a szóhasználataikban és a viselkedésükben is vélhetünk felfedezni némi  kiveti valót felfedezni. Amy-nek újra meg kell találnia az utat a családjához és önmagához is. 

A történet valóban morális, vallási és tradicionális kérdések is felvet, amelyek akár vitaindítóak is lehetnének. ámde. És itt jön a lényeg. A film valóban vitaindító kérdéseket vet fel, ám ezeknek semmi közük sincs a fent említett témakörökhöz. Sokkal inkább megbotránkozik a néző azon, hogy miért kellett a kislányoknak ezt a pozíciót felvenniük a film poszteréhez, még inkább azt, hogy a Netflix emberei miért gondolták, hogy ez a leginkább megfelelő marketing a film számára: 

5f3eb806c485b37ef9c2577e_o_u_v2.jpg

Forrás: yahoo.com/entertainment

...miért gondolta azt Amy karakterehogy a vetkőzés minden bajból kihúzza?.... 

...és nekünk miért kellett mindezt végignéznünk?

Őszintén sok néző azt gondolhatta, hogy a 365 nap után nincs mélyebb. Legalább is én tényleg azt gondoltam. Hölgyeim és Uraim, jelentem van. A film valóban okoz egy kényelmetlen órát számunkra, ám hogy ténylegesen milyen hatása volt a filmnek, azt jól érzékelteti, hogy bemutatása előtt - amelyet a Netflix szeptember 11-re időzített - maga a rendező egy interjú során elmondta, hogy a közösségi médián keresztül s kapott támadásokat, és számtalan halálos fenyegetést is eljuttattak hozzá a film nyomán, annak tartalma miatt. 

Az amerikai szülők televíziós egyesülete, a PTC egy petíciót készített, amelynek célja azt volt, hogy teljes egészében távolítsák el a filmet a streamingszolgáltató kínálatából, mindemellett maga a Netflix is bocsánatkérésre és magyarázatra kényszerült, hiszen a film plakátjáért is ők felelősek. Válaszként eltávolították a kérdéses posztert, és beismerték, hogy valóban helytelenül próbálták promotálni a filmet. A darabot a "fiatal lányok szexualizálása" pecséttel látta el a közönség, amely valóban nem áll messze a valóságtól. 

A filmtörténelem során sok-sok filmet láthattunk, amelyben gyerekszínészek viszik a hátukon a filmet, mint például a zseniálisra sikeredett Az, ahol olyan kidolgozott karaktereket láthatunk, amelyet nem sok mozi során; Diablo Cody Oscar-díjas Juno-ja, aki tinédzserként esik teherbe, annak ellenére is hiteles volt a szerepben Ellen Page, hogy jóval idősebb volt a filmbeli karakterénél. A fent említett darabok során, hogy ténylegesen gyerekekkel forgatott filmről van szó, vagy egy fiatal karakterről, akit egy idősebb színész játszik el, nem feltétlenül jár kéz a kézben a fiatalkorúak szexuális felnőttként való illusztrálása és bemutatása, ám a Cuties során ezekkel sajnos szemben találjuk magunkat, ami retTENETesen felkavaró. 

“A film besorolása E, mint Epstein” 

“Ez nem tolerálható Netflix. Szégyelld magad.” 

“A tény, hogy mégis 42 ezer kedvelés van a videón, önmagában felkavaró” 

“Netflix: Jeffrey Epstein egy szörnyeteg. 

Szintén Netflix: cuties.....” 

Ehhez hasonló kommentek százait olvashatjuk a legnagyobb videómegosztó portál hivatalos Netflix csatornájára feltöltött Cuties előzetese alatt. A kommentek nagy része fejezi ki aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a film egy úgynevezett 'pedofil film', amit a szolgáltató szándékosan promózott a fentebb látható módon, ezzel is csak segítve a fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazást és bátorítva ennek fenntartását.

Emellett pedig felcsendülhet emlékezetünkben az utóbbi évek talán legnagyobb botránya, a Jeffrey Epstein-hez köthető pedofil ügy, amelynek cseppet sem lett boldog végkifejlete. Epstein, az ameriaki multimilliárdos vállalkozó, hatalmas kapcsolati tőkével rendelkező üzletember, aki emellett titokban évtizedek alatt épített ki egy szexhálózatot, amely fiatal, kiskorú lányok prostitúciójára és kereskedelmére épült ki. Epstein miatt nem kevés, nagy befolyással rendelkező ember kényszerült magyarázkodni, így az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump; András yorki herceg; a Harvard Egyetem egykori jogdoktora, Alan Derschowitz; és Robert Maxwell médiamágnás lánya, Epstein-nel szoros kapcsolatban álló előkelőség, Ghislaine Maxwell is, akit szintén kihallgattak a botrány kapcsán, és még több, jelenleg is futó ügyben került elő a neve. 

A tárgyalást követően sem kapta meg méltó büntetését Epstein, hiszen legalább 36 sértettel szemben ítélték börtönbüntetésre, ahol a legfiatalabb áldozat még csak 14 éves volt az eset történtekor. Tisztázatlan körülmények között 2019. augusztus 10-én találtak rá a cellájában, ahol a hivatalos közlemény szerint öngyilkosságot követett el. 

106005590-1596549353279-106005590-1562493708140gettyimages-700334384.jpg

Forrás: Davidoff Studios Photography | Archive Photos | Getty Images

Az Epstein- ügyről ironikus módon épp a Netflix közölt egy 4 részes dokumentumfilmet, ami bemutatta azt, hogy van az a pénz, amiért még a pedofíliát is megúszhatod évtizedekig. 

Természetesen minden tekintetben elítélendő a gyerekek bármilyen tárgyiasítása, és szexuálisan értettként való bemutatása. Semmilyen tekintetben nem szándékozom pálcát törni a film felett, hiszen jogomban sem áll, másrészt teljesen okafogyott volna, hiszen az internetes társadalom a Billboard 100-as listája első helyére repítette Cardi B szenzációját, a rekordot is döntő WAP-ot. 

A nők szexuális emancipációja az utóbbi 10 évben forradalmat élt át, és termelt ki egy újabb generációt, amelynek feladata, hogy a ma fiataljainak állítson példát. ezzel szemben pedig széles spektrumon vizsgálva a Cuties ezt mutatja be, mindazt, amit már megteremtettünk magunknak, bezzeg az én időmbe, hangoztatják a háttérben. A film bármennyire is felkavaró a nézőnek, mert tényleg nehéz egyszerűen még odanézni is, egy valós problémát boncol, még pedig az interneten nevelkedett társadalom felnőtté válását és morális romlását túl fiatalon. 

A történet interpretálása közben pedig valahol félrecsúszott a lényeg, és zavaróan közel kerültek hozzánk 11 éves kislányok alsó testrészei, amit bár sosem láthattunk volna. 

süti beállítások módosítása
Kulturpunktúra