2020. máj 20.

Humoristák, akik tudtak színészek is lenni

írta: norciuszcolombus
Humoristák, akik tudtak színészek is lenni

“Humorban nem ismerek tréfát. “  
 
Vannak színészek, és vannak a humoristák. A komikuslét az évtizedek során külön foglalkozássá nőtte ki magát, holott a színészek sokszor úgy gondolhatják, bolondozni könnyű dolog. Nem is tévedhetnének nagyobbat, hiszen kontrasztos érzés lenne a nézőkben, ha Daniel Day-Lewis-t nézhetnénk Bill Murray helyett az Idétlen időkben, amint épp Andie MacDowell karakterét próbálja meghódítani. Lewis a drámai szerepekben találta meg önmagát, amiért nem is hibáztatjuk a háromszoros Oscar-díjas, korábbi színészt.  
A mai listában olyan humoristákról olvashatunk, akik drámai és “komolyabb” szerepekben is megállták a helyüket. Nem is akárhogyan!  

 

Jim Carrey 

A gumiarcú színész arca tényleg valamilyen puha anyagból van, amit kedve szerint formál, hol idegesítő maszkká, hol pedig zavarodott lelkű, átlagos férfivé, aki megtört lelkét igyekszik helyre hozni. Jim Carrey tipikusan az a színész, akinél nem tudod biztosan azt, hogy vajon milyen is az igazi személyisége. Ha leállnak a kamerák, akkor is szerepben marad, ahogy azt Andy Kaufman-ként is bizonyította. A 90-es évek akkori sikeres filmjei, amelyek ma már szinte elviselhetetlenné váltak a képernyőn, mint az Ace Ventura, a már említett Maszk, vagy a Hanta BoyCarrey ázsióját és hírnevét alapozták meg.  
Andy Kaufman munkásságáról és jelenségéről egy egész napot lehetne mesélni, annyira komplex és nehezen érthető az a humor, amelyet képviselt. Jól példázza, hogy sokáig hitte azt a közvélemény, hogy a halála egy vicc, egy megrendezett színjáték. Jim Carrey Milos Forman irányítása alatt játszotta el Kaufman-t a Man on the Moon című filmben, amelyben annyira jól hozta a figurát, hogy 2000-ben Lauren Bacall-tól vehetett át egy Arany Glóbusz szobrot, mint legjobb színész. A teljes képhez hozzátartozik, hogy 1999-ben is ő nyerte a díjat a The Truman Show-ért. A sorozatos győzelmet köszönőbeszédében egyszerűen konstatálta:  

“Én vagyok az Arany Glóbusz díj Tom Hanks-e. “ 

Az évtized második felében Carrey megmutathatta színészi képességei skáláit, hiszen a Joel Schumacher-féle, mérsékelten sikeres 23-as számban, és a kultfilmmé avanzsálódott Egy makulátlan elme örök ragyogásában is brillírozott, bizonyítva, hogy ennél több van benne.  
Az 58 éves színész manapság sem lazít, hiszen visszatért a gyökereihez, hiszen pár éve a Dumb és Dumber folytatásában, és idén a hírhedt Sonic, a sündisznóban is tanúbizonyságot tesz, hogy a humor mindig is közel fog állni a szívéhez. Végszóként ajánlom az alábbi kis interjút a zseniális Carrey-vel, akit ezek után tényleg képtelenség nem kedvelni.  

 

Adam Sandler 

 

Tegye fel a kezét az, aki szintén úgy volt vele, mint én! Adam Sandler csapnivaló színész, hiába gyűjtöttek összesen több, mint 4 milliárd dollárt a filmjei, ahogy megláttam akármelyik filmjét is a képernyőn, ösztönösen kapcsoltam tovább. Képtelen voltam elviselni az Apafejben lezongorázott ökörködését, valamint a mások által istenített 50 első randi című romkomtól szó szerint felállt a lábamon a szőr. (Nem véletlenül említette Gillian Flynn is a zseniális Gone Girl során Amy monológjában, hogy ő is tuti csajjá próbált válni azzal, hogy sört iszik és Adam Sandler filmeket néz.) Főként ő az oka, ahogy viseltettem a film iránt, mivel nevét a középszerűséggel és a stílustalansággal azonosítottam, ami jócskán csak lerombolt bármilyen esélyt is, hogy Adam Sandlert használható színésznek deklarálhassam. (Nem mellesleg a Saturday Night Live-ből is kirúgta az NBC még 1995-ben, a néhai Chris Farley-val együtt. Ők is képtelenek volták elviselni...) 
Safdie Brothers 2017-ben a Good Time-mal nem csak azt bizonyította, hogy bitang jó filmet tudnak összehozni független filmesekként, alacsony költségvetésből, de azt is, hogy Robert Pattinson továbbra is jó úton halad, mert egy piszok jó színész. (Nem ellenkezni, hanem elfogadni tessék kérem szépen. Mindenki hibázhat.) A Matthew McConaughey-szerű színészi pálfordulása egészen a szakma és a filmes elit krémjébe repítette, hiszen a The Lighthouse-ban William Dafoe oldalán mutatkozhatott és a közelgő Batman filmben a címszerepben léphet Michael Keaton, Val Kilmer és Christian Bale nyomdokaiba. Na, de hogy jön ehhez Sandler 
Noah Baumgartner filmjében, a The Meyerowitz Stories-ban Dustin Hoffman és Emma Thompson oldalán mutatta meg azt Sandler, amit a Kótyagos szerelemben és a Spangol-ban csak sejthettünk: ő egy remek színész. A kritikusok karrierje addigi legjobbjának ítélték meg alakítását, így Jack és Jill-féle rémségek büntetésnek tűnhet a nézők számára Sandler részéről.  
Safdie Brothers tudhat valamit, nem véletlenül fogták a kis forgatókönyvüket és küldték el Sandler ügynökségének, akik ellenben visszakézből elutasították, kétszer is, anélkül, hogy maga a színész elolvashatta volna a kész scriptet.  Így majdnem egy másik vicces fiú kapta a főszerepet, nem más, mint Jonah Hill. Szerencsére Sandler a kezébe vette a dolgokat, és elvállalta a szerepet a rendezőtestvér-páros Uncut Gems című filmjében. (Sandler ügynöksége egy Tarantino filmre is megálljt parancsolt, nevezetesen a Becstelen brigantyk-ra, és szintén visszatartották Mordály szerepét Sandler elől, így kaphatta meg helyette Bradley Cooper az A galaxis őrzői mosómedvéjének karakterét.) A címszerep hálásnak bizonyult mind Sandler, mint a Safdie Brothers számára, hiszen a belebegtetett Oscar-jelölést, hiszen a film legnagyobb erőssége az Akadémia számára a legnagyobb gyengesége is volt egyben: maga az 53 éves színész. A film bővelkedik hírességekben, hiszen Adele Dazeem aka Idina Menzel, a kosaras Kevin Garnett és a népszerű énekes The Weeknd is feltűnik egy kisebb szerep erejéig. Jó film, remek zene, kivételes sztori, és egy makulátlan Adam Sandler. Ő viszont nem kesereg a mellőzöttségén, még ha élete alakítását is nyújtotta, ígérete szerint összehozza minden idők legrosszabb filmjét ezek után. Aki pedig nem látta a filmet, dobom is az előzetesét. (Netflix-es szóval, már tudjátok hogyan kell használni.) 

 

Bill Murray 

Az ügynök nélküli színész, aki Graham Norton műsorában részegre itta magát Matt Damon-nal és Hugh Bonneville-el együtt, miközben George Clooney-t cikizték, mindezt egy olyan film promója kapcsán, amit maga Clooney rendezett. Sokféle címkét aggathatunk Murray fejére, azt viszont biztosan nem, hogy hétköznapi.  
A legendás Szellemirtóknak, az Idétlen idők-nek, és a 90-es évek vígjátékainak köszönhetően jó úton haladt ahhoz, hogy egy humoros karakterszínész legyen belőle, ám még időben sikerült kilépnie ebből a mederből. Habár könnyedebb szerepeire sem lehet azt mondani, hogy semmilyen színészi játék nem árulkodna Murray tehetségéről, ő az a színész, aki hiába is küzdene ellene, egy drámai szerepben láthatóan jobban ki tud teljesedni és érdekes módon lazábbnak is tűnik a komoly hangvétel ellenére is.  
Sofia Coppola a spektrum mindkét végén bizonyíthatott, hiszen apja révén a Keresztapa trilógia egy részében kapott egy kisebb szerepet, amelyben bizonyíthatta meg nem lévő színészi képességeit, de az idő bebizonyította annak a tényét, hogy a filmbizniszbe született, csak rosszul indított. Az Öngyilkos szüzek, a Marie Antoinette és a The Bling Ring során is bizonyíthatta rendezői képességeit, de eddigi karrierje során az Elveszett jelentés című film könyvelhető el a csúcsnak a rendezőnő életében, amelynek a forgatókönyvéért is felelős. A 27 nap alatt alig 4 millió dollárból leforgatott film kasszasiker lett, valamint a kritikusok elismerését is kivívta, külön kiemelve Murray játékát, aki egy középkorú, kiégett színészt alakít a történetben. A film egyszerűsége az erőssége is egyben, hiszen nem bővelkedik akció és csókjelenetekben, viszont a képek, a jelenetek különleges hangulata és színészi játéka teszi egyszerűen felejthetetlenné. Murray ugyan "csak" a jelölésig jutott, ám Coppola az Oscar- köszönőbeszédében külön megköszönte Murray-nek a támogatást, akire a múzsájaként is utalt.  
Ő sem tagadta meg a gyökereit, hiszen hamarosan érkezik egy újabb Szellemirtók reboot, amiben viszont láthatjuk, addig viszont, hogy kibírjuk visszanézhetjük a Zombieland első és második részét is, ahol kisebb-nagyobb szerepekben együtt mosolyoghatunk vele.

  

Steve Carrell 

 

Az igazi pókerarc, Ricky Gervais örök ellensége, aki mintha mindig takargatná ki is valójában. Így fordulhat elő, hogy a többszörös Oscar-jelölt színész mind a mai napig képes újat mutatni, bármilyen stílusban, amikor azt hitted már mindent láttál tőle.  
A színészt mondhatni későn érte a siker, hiszen 43 éves volt, amikor a 40 éves szűz című filmben bolondozott Jason Segel és Seth Rogen oldalán. Judd Apatow debütálása volt a film, érdekesség, hogy a forgatókönyvet szintén ketten hozták össze, a belefektetett munka pedig megtérült, hiszen több mint 170 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál. Ron Burgundy legendája, Zsenikém, Őrült, dilis szerelem, a Gru filmek – csak néhány könnyed, sikeres film Carrell karrierjéből, ahol a humoros hangvétel ellenére is olyan színésznek tűnt, akire fajsúlyosabb szerepeket is lehet osztani, mert a kisujjában van a színjátszás.  
2014-ben elérkezett Carrell ideje, hogy bizonyítsa rátermettségét, és egészen hihetetlen teljesítményt nyújtott a Foxcatcher című filmben Channing Tatum és Mark Ruffalo oldalán a híres, hírhedt milliárdos John Du Pont szerepében. Az elképesztő történet valós eseten alapul, és habár a film nem tökéletes, Bennett Miller neve az Oscar története során a néhai Phillip Seymour Hoffman-nak Arany szobrot hozott a Capote főszerepéért, Brad Pitt-nek a Moneyball szerepéért és Carell-nek pedig a fent említett Foxcatcher-ért cserébe hozott egy-egy jelölést. Habár a nem váltotta díjra jelölését, a színész azóta Adam McKay egyik kedvenc színészévé avanzsálódott, így a tökéletes The Big Short és a Vice című filmek során is bizonyíthatott, mintkétszer Christian Bale oldalán, hogy több egy holmi Michael Scott-nál 
Az 57 éves Carrell korán sem ér rá lazítani, hiszen a hónap végén debütál új sorozata, a Space Force a Netflix-en, olyan társakkal, mint John Malkovich és Lisa Kudrow, külön köszönet Carrell-nek, hiszen trailer végén emlékeztet arra, hogy mennyire szeretem a Kokomo-t. 

 

Robin Williams 

 

“Soha ne veszekedj lusta emberekkel. Nekik amúgy sincs mit veszteniük” 
 
Robin Williams-szel kapcsolatban gyerekként annyi maradt meg, hogy teljes ellentmondásba keveredtem, és képtelen voltam felfogni, hogy énekelheti a Let me entertain you-t a színpadon, amikor tök máshogy néz ki. (Lehettem körülbelül 6 éves. Kérlek ne ítélj el, a Harcosok klubját 12 évesen néztem meg, majd olvastam el. Még sok bevallanivalóm van.)  
Nehéz bármit is mondani vele kapcsolatban, hiszen senkinek sem kell bemutatni. Az egyik legsikeresebb színész, számtalan Primetime Emmy-, Golden Globe-, Grammy-, és Oscar-díjjal a zsebében a legnagyobbak között volt számontartva, természetes bája és humora pedig magával ragadó volt.  
1998-ban Christine Lahti, színésznő a kategóriájának eredményhirdetésekor épp a női mosdóban volt, hiába hívta színpadra Michael J. Fox már győztesként, nem jelent meg. A hosszas keresgélés során Robin Williams hirtelen a színpadra pattant, hogy a helyzet rendezéséig szórakoztassa a népet, ami már önmagában megért volna egy jelölést. Mrs. Doubtfire, Patch Addams, vagy az Aladdin mind olyan filmek, amelyek Williams karaktere és hihetetlen improvizációs képességei miatt lettek oly sikeresek és emlékezetesek.  
A Holt költők társasága komolysága és a Good Will Hunting különcsége remekül illett Williams profiljába, hiszen a film egyik leghíresebb jelente egy teljes rögtönzött történet, amelyet a doktor mesél Will-nek a feleségéről. Mindannyiójuknak meghatározó karrier mérföldkő volt életükben, hiszen a huszonéves Ben Affleck és Matt Damon nemcsak győztesként távoztak az Oscar átadóról, de a film feltette őket a térképre is. Robin Williams szintén a színészek legrangosabb díjával a kezében köszönte meg a párosnak és feleségének a szobrot, beszéde egy kisebb stand-up-hoz hasonlított.  

“Életemben talán most először nem jutok szóhoz...Köszönöm Ben-nek és Matt-nek, de még mindig nem láttam a személyiteket...és leginkább köszönöm édesapámnak ott fent, aki, amikor elmondtam, hogy színész leszek, csak annyit mondott, jól van fiam, de azért legyen valami végzettséged is, mint például a hegesztés.” 

A humor ellenére tudni lehetett, hogy a magánéletében nem volt az a felhőtlenül vidám ember, mint akit a közvélemény ismert. Néhai barátja, John Belushi halála kapcsán nyilatkozott kokainfüggőségéről, illetve nyíltan beszélt depressziójáról és alkoholizmusáról. 63 éves korában önkezűleg vetett véget életének, ami feltehetőleg összefügg korábban diagnosztizált Lewy-testes demencia betegségével. Élete pedig jól példázza azt az általános közvélekedést, hogy a tragédia és a komédia között egyetlen különbség van: az időzítés.  
 

 

Forrás: https://www.nme.com/news/film/adam-sandler-responds-uncut-gems-snubbed-oscars-2596326 
https://www.cinemablend.com/news/1645399/adam-sandler-explains-why-he-doesnt-care-when-his-movies-get-bad-reviews 
https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Coppola 
https://www.fearlessmotivation.com/2017/11/08/robin-williams-quotes/ 
https://www.youtube.com/watch?v=BzebaSukpQg
Szólj hozzá